-
Haps
-
Wielkanoc
- Mazurek czekoladowo-orzechowy Magdy Gessler to hit na Wielkanoc. W moim domu trzeci rok z rzędu
Mazurek czekoladowo-orzechowy Magdy Gessler to hit na Wielkanoc. W moim domu trzeci rok z rzędu
Moja babcia mawiała, że bez mazurka nie ma Wielkanocy. Co roku staram się kontynuować więc tę tradycję. W 2024 kolejny już raz przygotuję mazurka Magdy Gessler. Trzy lata z rzędu był hitem wśród moich gości. Jestem pewna, że tak będzie i tym razem.
Przepis Magdy Gessler na wielkanocnego mazurka jest banalnie prosty. Nie trzeba mieć większych umiejętności cukierniczych i specjalistycznego sprzętu. Wystarczy dużo serca i chęci. Oto przepis, który zawsze się udaje.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Mazurek czekoladowo-orzechowy Magdy Gessler - przepis. Bez niego nie ma Wielkanocy
W wielu domach wielkanocny stół aż ugina się od różnorodnych potraw i deserów. Nie można jednak pominąć mazurka. A ten w wersji czekoladowo-orzechowej od Magdy Gessler jest wyjątkowy. Trzeci rok z rzędu podaję go swoim gościom, a oni wciąż nie mają dość i proszą o dokładki.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki,
- 250 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka.
Składniki na nadzienie orzechowe:
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 150 g orzechów włoskich mielonych lub siekanych,
- 150 g masła do nadzienia.
Składniki na nadzienie czekoladowe:
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 400 g gorzkiej czekolady.
Wielkanocny mazurek Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- W tym czasie zagotować mleko z cukrem. Gotować do momentu, aż płyn stanie się szklisty i zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić.
- Ciastem wyłożyć blachę. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut na złoty kolor. Następnie przestudzić.
- Do letniej masy orzechowej dodać masło i zmiksować. Następnie wyłożyć ją na ciasto.
- Czekoladę należy posiekać, a kremówkę zagotować. Gdy będzie gorąca, wsypać do niej czekoladę.
- Następnie należy wylać na nadzienie orzechowe i ozdobić według własnego pomysłu.