Zrobiłam koszyczki wielkanocne z jajem! Teściowej aż szczęka opadła

Zastanawiałaś się już jakie przepisy na Wielkanoc wykorzystasz w tym roku? Jeżeli chcesz zaskoczyć gości wypiekiem, który nie tylko będzie smakował, ale też cieszył oko, konicznie zapisz przepis na te babeczki wielkanocne.

W te święta wielkanocne warto pamiętać o znaczeniu nie tylko smaku potraw, ale również ich prezentacji wizualnej, aby uczynić je niezapomnianymi dla całej rodziny. Aby ułatwić sobie to zadanie, warto upiec te babeczki. Na świątecznym stole zastąpią najdroższą dekorację.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Babeczki wielkanocne, które wyglądają przepięknie. Wszystkie składniki masz już w domu

Aby upiec ten wyjątkowo dekoracyjny deser na nasz stół, musimy podzielić nasze działania na 2 części. Przygotowywać będziemy kruchy spód babeczki i dekoracyjny warkocz, a także krem. Oto potrzebne nam składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na krem z masy budyniowej:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka jajek
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 200 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej)

Ciasteczka wielkanocne, które zaskoczą gości. Są proste w przygotowaniu

W pierwszej kolejności powinniśmy przystąpić do przygotowania ciasta kruchego:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozgnieć palcami, aby uzyskać konsystencję kruszonki.
  2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) do mieszanki mąki i masła. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto.
  3. Przygotuj foremki na muffinki, wyłożone papilotkami lub natłuszczone. Włóż do każdej foremki niewielką ilość ciasta kruchego, lekko dociskając do dna i boków, aby utworzyć spód naszej babeczki.
  4. Wstaw foremki do lodówki na około 15-20 minut, aby ciasto się schłodziło i stwardniało.
  5. Po schłodzeniu ciasta piecz kruche foremki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy spody staną się lekko złociste.

Podczas gdy kruche spody są pieczone, z reszty ciasta możemy, wykonać urocze dekoracyjne warkocze. Odrywając kawałki ciasta, uformuj długie walce o długości około 10 centymetrów. Łącząc po dwa kawałki, misternie spleć je ze sobą, tworząc efektowne warkocze. Następnie układaj je na blaszce tak, aby wyglądały jak litery "C", tworząc "uchwyty koszyczka". Pieczemy je również w 180 stopniach przez około 15 minut.

Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy

Z wymienionych wcześniej składników przygotujmy idealny krem budyniowy:

  1. W rondelku zagotuj mleko razem z ekstraktem waniliowym (jeśli używasz).
  2. W misce ubij żółtka jajek z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Dodaj do masy jajecznej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Powoli wlej gorące mleko do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
  5. Przenieś mieszankę do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i zacznie wrzeć. Gotuj jeszcze przez dodatkowe 1-2 minuty.
  6. Gdy krem zgęstnieje, odstaw go z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  7. W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puszystą konsystencję za pomocą miksera.
  8. Stopniowo dodawaj ostudzony krem z masy budyniowej do utartego masła, kontynuując ubijanie, aż wszystkie składniki się połączą i uzyskasz gładką konsystencję.

Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicyJak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy. foto: Yuriy Balagula/iStock.com

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe możemy przystąpić do tworzenia babeczek. Do kruchych spodów dodajemy krem budyniowy, w który następnie wbijamy upieczone uchwyty koszyczków. Dodatkowo do dekoracji użyć możemy czekoladowych jajek dostępnych w każdym sklepie i kolorowej posypki. Efekt końcowy zachwyci każdego łasucha.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.