Chrzan to popularna przyprawa wykorzystywana w kuchni wielu krajów, znana z silnego i pikantnego smaku. Może być on spożywany na zimno jako dodatek do mięsa, sałatek czy kanapek, jak również dodaje się go do przygotowania różnego rodzaju sosów i marynat. Aby nie stracił swoich wyjątkowych walorów smakowych, przed zbliżającymi się świętami trzymaj się jeden zasady.
Aby zachować wyrazisty smak chrzanu, konieczne jest jego odpowiednie przechowywanie. Zawsze trzymaj chrzan w lodówce i zamykaj szczelnie po każdym użyciu, aby uniknąć utraty aromatu. Choć korzeń chrzanu nie psuje się łatwo i można go przechowywać długo, gotowy słoiczek tartego chrzanu traci swoje walory smakowe po każdym otwarciu, dlatego najlepiej spożyć go w ciągu 3-4 tygodni.
Warto w te święta zaopatrzyć się jednak w świeży korzeń chrzanu, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowszy. Aby przygotować go do użycia, wystarczy przestrzec kilku prostych kroków:
Korzeń chrzanu w przeciwieństwie do gotowego słoiczka można również zamrozić, aby zachować jego świeżość i aromat na dłużej. Po odpowiednim przygotowaniu tj. umyciu, osuszeniu, obraniu i pokrojeniu, można umieścić kawałki korzenia w woreczkach foliowych i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy, nie tracąc przy tym cennych wartości odżywczych ani intensywnego smaku.