Babka drożdżowa Colomba to włoski hit na Wielkanoc. Wypiek zachowuje świeżość na aż trzy tygodnie

Włosi jak mało kto znają się na kulinariach. Nic więc dziwnego, że opracowana przez nich babka drożdżowa cieszy się ogromną popularnością. Smakowite ciasto idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Poniżej zdradzamy, jak je przygotować.

Colomba, a raczej Colomba di Pasqua, to tradycyjny włoski wypiek wielkanocny, przypominający nieco naszą babkę drożdżową. Zwykle przygotowuje się go w formie o kształcie gołębicy, gdyż colomba w języku włoskim oznacza właśnie biblijny symbol Ducha Świętego. Włosi zajadają się ciastem ze smakiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszny deser nie zawitał również na polskich stołach.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Włoskie dzieło sztuki cukierniczej. Colomba to doskonały deser na Wielkanoc

Przygotowanie włoskiej babki jest nieco czasochłonne, jednak zapewniamy, że finalnie wszyscy będą nią zachwyceni. Wypiek prezentuje się wyjątkowo apetycznie - jest pulchny, wilgotny i aromatyczny. Wyczuć w nim można lekką nutę cytrusów oraz wanilii. Co więcej, Colomba zachowa świeżość i smak nawet do trzech tygodni od upieczenia!

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej tortowej,
  • 180 ml letniego mleka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 3 jajka rozm. L,
  • 1 żółtko,
  • 50 g rodzynek,
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • świeżo starta skórka z pomarańczy,
  • świeżo starta skórka z cytryny.

Dodatkowo:

  • garść obranych migdałów,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • cukier puder.

Włoska babka drożdżowa z migdałami. Sposób wykonania

Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z drożdżami, mlekiem, cukrem oraz jajkami. Dodaj również żółtko, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Wszystko połącz, po czym dodaj roztopione i przestudzone masło. Z uzyskanej masy wyrób ciasto. Powinno wyjść elastyczne, miękkie i mało zwarte. Pod koniec wyrabiania dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki oraz startą skórkę cytryny i pomarańczy.

Z ciasta uformuj kulę, a potem umieść ją w misce oprószonej lekko mąką. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. dwóch godzinach wyjmij masę z pojemnika, ponownie wyrób i przełóż ją do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Jeśli nie masz pod ręką specjalnej formy w kształcie gołębicy - nie martw się! Równie dobrze możesz użyć klasycznej tortownicy. 

Wierzch ciasto wyłóż migdałami, delikatnie dociskając je do środka. Jeszcze raz wszystko przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masa na babkę powinna niemal "uciekać" z foremki. Na koniec wysmaruj ją roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. pół godziny, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto drożdżowe posyp cukrem pudrem i zaserwuj podczas świąt wielkanocnych. Smacznego!

Więcej o: