Colomba, a raczej Colomba di Pasqua, to tradycyjny włoski wypiek wielkanocny, przypominający nieco naszą babkę drożdżową. Zwykle przygotowuje się go w formie o kształcie gołębicy, gdyż colomba w języku włoskim oznacza właśnie biblijny symbol Ducha Świętego. Włosi zajadają się ciastem ze smakiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszny deser nie zawitał również na polskich stołach.
Przygotowanie włoskiej babki jest nieco czasochłonne, jednak zapewniamy, że finalnie wszyscy będą nią zachwyceni. Wypiek prezentuje się wyjątkowo apetycznie - jest pulchny, wilgotny i aromatyczny. Wyczuć w nim można lekką nutę cytrusów oraz wanilii. Co więcej, Colomba zachowa świeżość i smak nawet do trzech tygodni od upieczenia!
Składniki:
Dodatkowo:
Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z drożdżami, mlekiem, cukrem oraz jajkami. Dodaj również żółtko, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Wszystko połącz, po czym dodaj roztopione i przestudzone masło. Z uzyskanej masy wyrób ciasto. Powinno wyjść elastyczne, miękkie i mało zwarte. Pod koniec wyrabiania dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki oraz startą skórkę cytryny i pomarańczy.
Z ciasta uformuj kulę, a potem umieść ją w misce oprószonej lekko mąką. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. dwóch godzinach wyjmij masę z pojemnika, ponownie wyrób i przełóż ją do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Jeśli nie masz pod ręką specjalnej formy w kształcie gołębicy - nie martw się! Równie dobrze możesz użyć klasycznej tortownicy.
Wierzch ciasto wyłóż migdałami, delikatnie dociskając je do środka. Jeszcze raz wszystko przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masa na babkę powinna niemal "uciekać" z foremki. Na koniec wysmaruj ją roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. pół godziny, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto drożdżowe posyp cukrem pudrem i zaserwuj podczas świąt wielkanocnych. Smacznego!