Wraz z nadejściem Wielkanocy kończy się post. W polskiej tradycji świąteczne stoły uginają się od tłustych potraw i kolorowych ciast. Prawdziwym królem wśród świątecznych wypieków jest mazurek, niezwykle ozdobne ciasto, które jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia. Jak przygotować wyjątkowo słodką wersję? Przepis na mazurka z kajmakiem i niezwykle ozdobnym ornamentem znajdziesz w dalszej części artykułu.
Przygotowania do świąt wielkanocnych oznaczają moc pracy. Część przystawek takich jak jajka faszerowane z pieczarkami czy tradycyjne sałatki można przygotować w pół godziny. Jednak ciasto rządzi się swoimi prawami. Ile czasu potrzeba na mazurka kajmakowego z poniższego przepisu? Poza wyprawą na zakupy będziesz potrzebować około 2-3 godzin. Przygotowanie jest bardzo proste, każdy powinien sobie poradzić z takim świątecznym ciastem.
Spód jest tu niezwykle ważny, ponieważ utrzymuje masę oraz ozdoby. Jak krok po kroku wygląda przygotowanie ciasta i jakich składników na mazurka kajmakowego będziesz potrzebować? Przed wyprawą do sklepu koniecznie przejrzyj półki i szuflady. Oto lista potrzebnych składników na spód mazurka:
Marzy Ci się najlepszy mazurek kajmakowy? Ciasto musi mieć odpowiedni spód. Jak go zrobić? Oto przepis:
Jak widać, przepis na mazurka kajmakowego nie jest wcale taki trudny. Trzeba jeszcze przygotować słodką masę. Oto lista potrzebnych składników i sposób wykonania:
Lista składników
Sposób wykonania:
To już prawie koniec przepisu. Co jeszcze trzeba zrobić? Po wystudzeniu masą posmaruj ciasto. Mazurek kajmakowy warto udekorować orzechami, migdałami i rodzynkami, które wystarczy ułożyć na górze na przykład w formie wiosennych kwiatów, pisanek lub napisu "Wesołych Świąt". Ciasto będzie nie tylko pyszne, ale i piękne.
Zobacz też: Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Sąsiadka chciała mi zapłacić za ten przepis