Najprostszy mazurek kajmakowy na świecie. Zrobisz go bez żadnych komplikacji

Mazurek kajmakowy to ważny punkt w świątecznym menu. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Jak przygotować to ozdobne ciasto i ile czasu zarezerwować na słodką produkcję? Sprawdź poniższy przepis na mazurek kajmakowy na Wielkanoc.

Wraz z nadejściem Wielkanocy kończy się post. W polskiej tradycji świąteczne stoły uginają się od tłustych potraw i kolorowych ciast. Prawdziwym królem wśród świątecznych wypieków jest mazurek, niezwykle ozdobne ciasto, które jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia. Jak przygotować wyjątkowo słodką wersję? Przepis na mazurka z kajmakiem i niezwykle ozdobnym ornamentem znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Mazurek - przepis. Kajmakowy zawrót głowy

Przygotowania do świąt wielkanocnych oznaczają moc pracy. Część przystawek takich jak jajka faszerowane z pieczarkami czy tradycyjne sałatki można przygotować w pół godziny. Jednak ciasto rządzi się swoimi prawami. Ile czasu potrzeba na mazurka kajmakowego z poniższego przepisu? Poza wyprawą na zakupy będziesz potrzebować około 2-3 godzin. Przygotowanie jest bardzo proste, każdy powinien sobie poradzić z takim świątecznym ciastem.

Mazurek kajmakowy - ciasto świąteczne zrobisz bez problemu

Spód jest tu niezwykle ważny, ponieważ utrzymuje masę oraz ozdoby. Jak krok po kroku wygląda przygotowanie ciasta i jakich składników na mazurka kajmakowego będziesz potrzebować? Przed wyprawą do sklepu koniecznie przejrzyj półki i szuflady. Oto lista potrzebnych składników na spód mazurka: 

  • mąka pszenna - 300 g, 
  • masło - 200 g, 
  • cukier waniliowy, 
  • cukier puder - 100 g, 
  • żółtka - 3 sztuki.

Mazurek kajmakowy - ciasto świąteczne. Jak zrobić spód mazurka? 

Marzy Ci się najlepszy mazurek kajmakowy? Ciasto musi mieć odpowiedni spód. Jak go zrobić? Oto przepis:

  • Weź miskę i wsyp do niej mąkę, dodaj masło w kawałkach, cukier puder i na koniec cukier waniliowy. 
  • Teraz wszystkie te składniki wymieszaj mikserem do momentu, aż pojawią się grudki.  
  • W kolejnym kroku dodaj żółtka i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto stanie się gładkie, zawiń w folię i przełóż do lodówki na dwie godziny. 
  • Teraz wałkuj ciasto pomiędzy dwoma papierami, bo istnieje duża obawa, że wyschnie. 
  • Spód ponakłuwaj widelcem i ponownie odłóż ciasto do lodówki na kwadrans. 
  • Piecz w 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru. 

Kajmakowy mazurek wielkanocny to pyszne, tradycyjne ciasto, zwykle przyrządzane na kruchym spodzieKajmakowy mazurek wielkanocny to pyszne, tradycyjne ciasto, zwykle przyrządzane na kruchym spodzie Fot. Shutterstock

Mazurek kajmakowy - przepis na masę i lista produktów

Jak widać, przepis na mazurka kajmakowego nie jest wcale taki trudny. Trzeba jeszcze przygotować słodką masę. Oto lista potrzebnych składników i sposób wykonania:

Lista składników

  • śmietanka 36% - 500 ml, 
  • cukier - pół szklanki 

Sposób wykonania: 

  • Śmietankę z cukrem zagotuj w rondlu, aż do rozpuszczenia cukru. Gotuj do zgęstnienia przez około 30 minut. 

Mazurek kajmakowy - przepis. Koniec wieńczy dzieło

To już prawie koniec przepisu. Co jeszcze trzeba zrobić? Po wystudzeniu masą posmaruj ciasto. Mazurek kajmakowy warto udekorować orzechami, migdałami i rodzynkami, które wystarczy ułożyć na górze na przykład w formie wiosennych kwiatów, pisanek lub napisu "Wesołych Świąt". Ciasto będzie nie tylko pyszne, ale i piękne.

Zobacz też: Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Sąsiadka chciała mi zapłacić za ten przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.