Kultowa pieczeń rzymska na Wielkanoc z małym twistem. Wyjdzie prima sort, jeśli użyjesz tego mięsa

Pieczeń rzymska faszerowana jajkiem to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wielkanocną ucztę. Uświetnia rodzinne spotkanie i szybko znika ze stołu. Jeśli zrobisz ją według poniższego przepisu, uzyskasz soczystą, apetyczną potrawę w sam raz na święta.

Pieczeń rzymska to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Choć tradycyjnie przyjęło się przygotowywać ją na bazie mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, to polecamy użyć mięsa indyczego. Przyrządzana z jajkiem stanowi jedną z bardziej popularnych przystawek świątecznych. Jeśli wzbogacisz ją o oliwki i ser feta, nadasz potrawie oryginalnego smaku i aromatu. 

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem to obowiązkowa przystawka. Prezentuje się wspaniale

Pieczeń rzymska z udźca indyka zasmakuje zarówno małym, jak i starszym smakoszom polskich kulinariów. Przyrządzenie jej wcale nie należy do trudnych, dlatego przepis na nią przyda się każdemu. Indyczą pieczeń możesz zjeść na zimno, np. na kanapce, lub na ciepło z sosem podczas obiadu.

Składniki:

  • 800 g udźca z indyka bez kości,
  • 6 jajek,
  • 2 bułki namoczone w mleku (najlepiej kajzerki),
  • 100 g sera feta,
  • 80 g czarnych oliwek,
  • 80 g zielonych oliwek,
  • 1 natka pietruszki,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • majeranek,
  • mieszanka przypraw: rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, chili, kolendra.
  • sól i pieprz.

Pieczeń rzymska z indyka. Sposób przygotowania

Wieczór wcześniej namocz bułki w mleku. Następnego dnia odciśnij je i połącz ze zmielonym mięsem. Wbij dwa jajka, dodaj posiekaną pietruszkę, pokruszony ser feta oraz przepołowione oliwki. Dopraw całość chrzanem, majerankiem oraz mieszanką ziół i przypraw. Wszystko wymieszaj ręcznie. Pozostałe jajka ugotuj na twardo.

Połowę mięsnej masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przez środek poprowadź niewielkie wgłębienie. Umieść w nim ugotowane i obrane ze skorupki jajka, po czym przykryj je pozostałą częścią farszu. W razie potrzeby wyrównaj masę widelcem. Na koniec wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie wystaw pieczeń do ostudzenia, przekrój i wyłóż na wielkanocny stół. Smacznego!

Więcej o: