Pieczeń rzymska to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Choć tradycyjnie przyjęło się przygotowywać ją na bazie mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, to polecamy użyć mięsa indyczego. Przyrządzana z jajkiem stanowi jedną z bardziej popularnych przystawek świątecznych. Jeśli wzbogacisz ją o oliwki i ser feta, nadasz potrawie oryginalnego smaku i aromatu.
Pieczeń rzymska z udźca indyka zasmakuje zarówno małym, jak i starszym smakoszom polskich kulinariów. Przyrządzenie jej wcale nie należy do trudnych, dlatego przepis na nią przyda się każdemu. Indyczą pieczeń możesz zjeść na zimno, np. na kanapce, lub na ciepło z sosem podczas obiadu.
Składniki:
Wieczór wcześniej namocz bułki w mleku. Następnego dnia odciśnij je i połącz ze zmielonym mięsem. Wbij dwa jajka, dodaj posiekaną pietruszkę, pokruszony ser feta oraz przepołowione oliwki. Dopraw całość chrzanem, majerankiem oraz mieszanką ziół i przypraw. Wszystko wymieszaj ręcznie. Pozostałe jajka ugotuj na twardo.
Połowę mięsnej masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przez środek poprowadź niewielkie wgłębienie. Umieść w nim ugotowane i obrane ze skorupki jajka, po czym przykryj je pozostałą częścią farszu. W razie potrzeby wyrównaj masę widelcem. Na koniec wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie wystaw pieczeń do ostudzenia, przekrój i wyłóż na wielkanocny stół. Smacznego!