Sernik wielkanocny to ulubione ciasto wielu osób. Jak przygotować tradycyjny sernik wielkanocny, który zachwyci wszystkich zgromadzonych gości? Nie jest to trudne, ale trzeba mieć niezawodny przepis na pyszne świąteczne ciasto.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Dobry sernik na święta wielkanocne - czyli jaki?
Puszysty, wysoki, wilgotny z lekką cytrynową nutą - tak w skrócie można opisać to, jak powinien się prezentować i smakować dobry sernik na święta wielkanocne. Kluczem do sukcesu są oczywiście naturalne, dobrej jakości produkty. Jak zatem zrobić najlepsze ciasto na święta? Poniżej zamieszczamy prosty przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik wielkanocny na kruchym spodzie - jak przygotować idealną bazę?
Kruchy spód to nie tylko podpora dla miękkiej masy, ale przede wszystkim smaczna kropka nad i całego przepisu. Jak przygotować wielkanocny sernik na kruchym spodzie? Poniżej znajdziesz listę składników oraz przepis na kruchą platformę.
Sernik na święta wielkanocne - lista produktów na spód
Planujesz w tym roku zrobić sernik na święta wielkanocne? Jeśli tak to dobrze trafiłeś, bo mamy wyjątkowy przepis. Na początek sprawdź, jakie składniki musisz zgromadzić, aby przygotować kruche ciasto:
mąka pszenna - 140 g,
żółtka - 2 sztuki,
cukier puder - 20 g,
zimne masło - 70 g,
proszek do pieczenia - pół łyżeczki.
Sernik na Wielkanocny stole jest obowiązkową pozycją.zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
Tradycyjny sernik wielkanocny - lista produktów na masę serową
Aby przygotować przepyszny tradycyjny sernik wielkanocny, oczywiście będziesz potrzebować więcej produktów. Oto lista składników potrzebnych do zrobienia masy serowej:
twaróg półtłusty mielony dwa razy - 1 kg,
cukier puder - 180 g,
cukier waniliowy - 3 łyżeczki,
masło - 180 g,
jajka - 7 sztuk,
budyń waniliowy bez cukru - 40 g,
skrobia kukurydziana - 10 g,
mleko - 30 ml.
Sernik na święta wielkanocne - dodatkowe składniki
Dodatkowo warto mieć pod ręką kilka składników, nadających przepyszny smak:
tarta skórka z cytryny,
rodzynki - 2 garści,
cukier puder,
ulubione lody
mus truskawkowy.
Przepis na sernik wielkanocny krok po kroku
Po zebraniu wszystkich składników czas na praktyczny test przepisu na sernik wielkanocny. Jak go zrobić? Oto banalnie prosta receptura:
Zacznij od wyłożenia papierem do pieczenia tortownicy (26 cm), następnie zapnij obręcz.
Teraz czas na przygotowanie kruchego ciasta, zagnieć razem: mąkę, masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia.
Powstałym ciastem wyłóż formę i ponakłuwaj ciasto widelcem.
Bazę piecz w piekarniku w 180°C przez kwadrans, następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Etap II - masa serowa
W misce wymieszaj skrobię z budyniem w proszku, oddziel białka od żółtek i odlej wodę z twarogu.
Przy pomocy miksera utrzyj masło i cukier puder oraz cukier waniliowy, następnie zwiększ obroty i dodawaj żółtka.
Teraz na średnich obrotach dodaj ser i dodawaj skrobię, budyń, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj całość, aż do połączenia wszystkich składników.
W kolejnym kroku ubij na sztywno białka i dodawaj do masy serowej.
Gotową masę serową przełóż do tortownicy i piecz przez godzinę w 170°C w trybie góra-dół.
Po upływie tego czasu uchyl drzwiczki piekarnika i studź sernik.
Wystudzony sernik przełóż do lodówki na dwie godziny.
Etap III - podanie
Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem.
Sernik wielkanocny podaj z gałką lodów i musem truskawkowym.