Na Wielkanoc zawsze podaję tę obłędną zapiekankę. To miks białej kiełbasy, warzyw i kremowego sosu

Wielkanocny stół to nie tylko jajka w rozmaitej postaci, żurek czy mięsne rarytasy. Postaw w tym roku na obłędną zapiekankę, której nikt się nie oprze. Wystarczy połączyć białą kiełbasę z warzywami i całość zapiec pod kremowym i wyrazistym sosem - gwarantujemy, że domownicy będą błagać o dokładkę!

Do wielkanocnego biesiadowania odliczamy już dni, to zatem doskonały moment, by przygotować obłędne przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tegorocznym numerem jeden jest zapiekanka, która łączy białą kiełbasę z warzywami i kremowym sosem. Taki zestaw nie tylko wypełni dom obłędnym zapachem, ale i pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Wielkanocna zapiekanka na bogato. To połączenie zrobi furorę w te święta

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć klasycznych specjałów jak faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, dobry, swojski chleb, wypieki i żurek. Poza tradycyjnymi specjałami rodem z babcinego przepiśnika warto jednak nieco poeksperymentować i zaserwować obłędne, ciepłe danie, które doskonale sprawdzi się na odświętny obiad. Mowa tu o bezkonkurencyjnej zapiekance, która łączy białą kiełbasę, kremowy sos chrzanowy i solidną porcję ziemniaków

Zapiekanka obłędnie się prezentuje, a zapach kusi, by poprosić o dokładkę. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste - wystarczy podzielić pracę na kilka etapów, a wszystko pójdzie jak z płatka. Wisienką na torcie będzie zapieczenie całości, co pozwoli wydobyć z dania najlepsze aromaty. 

Przepis na wielkanocną zapiekankę z białą kiełbasą i kremowym sosem chrzanowym 

Składniki: 

  • 500 g parzonej białej kiełbasy,
  • 250 g ziemniaków,
  • 6 jajek,
  • 2 cebule,
  • słoiczek chrzanu,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • pęczek pietruszki lub koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony majeranek,
  • olej rzepakowy. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka, z kolei ziemniaki pokrój na cienkie plasterki - najlepiej na mandolinie. 
  2. Na patelni rozgrzej olej, na tłuszcz wrzuć cebulę, a gdy ta się ładnie zeszkli, dodaj ziemniaki. 
  3. W miseczce połącz chrzan, jajka, śmietankę, sól, pieprz i majeranek. wszystko starannie zamieszaj do powstania jednolitej masy. 
  4. Kiełbasę pokrój w grube plastry. 
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż miks ziemniaków i cebuli, następnie kiełbasę, a na koniec zalej wszystko wcześniej przygotowanym sosem śmietanowo-chrzanowym. 
  6. Piecz przez 35-40 minut - wszystko powinno ładnie się zezłocić. 
  7. Na koniec udekoruj zapiekankę poszatkowanym koperkiem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.