Sernik z rosą zawsze serwuje na Wielkanoc. Ciasto robi furorę i znika z blachy przed śmigusem-dyngusem

Wielkanocny stół ugina się od dobroci, jednak kluczowe są także słodycze. Wiosenne święta to przede wszystkim babki z lukrem i mazurki, jednak sernik rosa to równie obłędna i zjawiskowa propozycja, której nie może zabraknąć. Tu króluje kremowa, serowa masa, kruchy spód i tajemniczy dodatek, który gwarantuje efekt wow na wierzchu naszego ciasta.

Święta bez słodyczy i łakoci nie mają racji bytu. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć w tym roku gości czymś naprawdę wyjątkowym postaw na sernik ze złota rosą. Z naszym przepisem wyjdzie idealnie, a cukiernicza katastrofa z pewnością się nie wydarzy. Wystarczy odrobina cierpliwości, dobry skład i chęci by powstało słodkie dzieło sztuki. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Sernik z rosą idealny na Wielkanoc - słodkie kropelki gwarantują efekt wow

Sernik to nasze słodkie dobro narodowe, a jak wiadomo, święta bez niego się nie mogą odbyć. Jak zatem przygotować idealnie puszyste, lekkie i kremowe ciasto, które na dodatek zachwyci piękną prezencją? Mamy na to niezawodny sposób w postaci złotej rosy! Przygotowanie nie jest trudne, a efekt gwarantowany! Sprawdź zatem listę składników i sekret drobnych, słodkich kropelek, które zdobią wierzch naszego ciasta. 

Zasadą numer jedne jest zatem temperatura składników - warto dopilnować, by wcześniej wyciągnąć np. jaja z lodówki. Drugim ważnym wyznacznikiem jest także lista produktów - mowa tu o dobrym jakościowo serze, kruchym, maślanym spodzie i wisienką na torcie w postaci ubitych białek, które na koniec zaczną "płakać" tworząc jedyną w swoim rodzaju rosę. 

Przepis na sernik z rosą. Dokonały na Wielkanoc i nie tylko 

Kruche ciasto na bazę: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • jajko i 2 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu,
  • 2 jajka i 4 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • szklanka cukru,
  • 125 ml oleju,
  • 250 ml mleka.

Wierzch ciasta: 

  • 6 białek,
  • 200 g drobnego cukru, 
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek ciasto. Wszystkie składniki połącz w misce lub na stolnicy i energicznie zagnieć do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wskazówka - masło warto dodać na koniec, powinno być zimne. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem formy. Tak przygotowane kruche ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w 180 st. C. 
  2. Teraz pora na masę serową. Do dużej miski przełóż twaróg, jajka i żółtka, cukier. Wszystko zacznij miksować na małych obrotach, po czym stopniowo dolewaj olej, mleko i dosypuj budynie. Gdy masa jest już idealnie gładka i kremowa przełóż ją na podpieczony spód. Ciasto piecz ponownie przez 45 minut. 
  3. Przed końcem pieczenia ciasta ubij białka z dodatkiem soli i cukru na sztywną pianę. Pianę przełóż na ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika - teraz jednak zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez 15 minut.
  4. Gotowy sernik powinien całkowicie wystygnąć. W tym czasie zaczną pojawiać się na wierzchu kropelki rosy. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.