Święta bez słodyczy i łakoci nie mają racji bytu. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć w tym roku gości czymś naprawdę wyjątkowym postaw na sernik ze złota rosą. Z naszym przepisem wyjdzie idealnie, a cukiernicza katastrofa z pewnością się nie wydarzy. Wystarczy odrobina cierpliwości, dobry skład i chęci by powstało słodkie dzieło sztuki.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Sernik z rosą idealny na Wielkanoc - słodkie kropelki gwarantują efekt wow
Sernik to nasze słodkie dobro narodowe, a jak wiadomo, święta bez niego się nie mogą odbyć. Jak zatem przygotować idealnie puszyste, lekkie i kremowe ciasto, które na dodatek zachwyci piękną prezencją? Mamy na to niezawodny sposób w postaci złotej rosy! Przygotowanie nie jest trudne, a efekt gwarantowany! Sprawdź zatem listę składników i sekret drobnych, słodkich kropelek, które zdobią wierzch naszego ciasta.
Zasadą numer jedne jest zatem temperatura składników - warto dopilnować, by wcześniej wyciągnąć np. jaja z lodówki. Drugim ważnym wyznacznikiem jest także lista produktów - mowa tu o dobrym jakościowo serze, kruchym, maślanym spodzie i wisienką na torcie w postaci ubitych białek, które na koniec zaczną "płakać" tworząc jedyną w swoim rodzaju rosę.
Przepis na sernik z rosą. Dokonały na Wielkanoc i nie tylko
Kruche ciasto na bazę:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- jajko i 2 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu,
- 2 jajka i 4 żółtka,
- 2 budynie śmietankowe,
- szklanka cukru,
- 125 ml oleju,
- 250 ml mleka.
Wierzch ciasta:
- 6 białek,
- 200 g drobnego cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Na początek ciasto. Wszystkie składniki połącz w misce lub na stolnicy i energicznie zagnieć do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wskazówka - masło warto dodać na koniec, powinno być zimne. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem formy. Tak przygotowane kruche ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w 180 st. C.
- Teraz pora na masę serową. Do dużej miski przełóż twaróg, jajka i żółtka, cukier. Wszystko zacznij miksować na małych obrotach, po czym stopniowo dolewaj olej, mleko i dosypuj budynie. Gdy masa jest już idealnie gładka i kremowa przełóż ją na podpieczony spód. Ciasto piecz ponownie przez 45 minut.
- Przed końcem pieczenia ciasta ubij białka z dodatkiem soli i cukru na sztywną pianę. Pianę przełóż na ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika - teraz jednak zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez 15 minut.
- Gotowy sernik powinien całkowicie wystygnąć. W tym czasie zaczną pojawiać się na wierzchu kropelki rosy. Smacznego!