-
Haps
-
Wielkanoc
- Jakie mięso podać na Wielkanoc? Goście będą zachwyceni tym, że nie jest to kolejny schab czy szynka
Jakie mięso podać na Wielkanoc? Goście będą zachwyceni tym, że nie jest to kolejny schab czy szynka
Jakie mięso podać na Wielkanoc? Na pewno twoi goście będą zaskoczeni, że w tym roku na stole nie pojawi się pieczony schab czy pieczona szynka. Owszem są to świetnie propozycje na wielkanocny obiad, ale już dobrze znane i po prostu nudne.
W Wielkanoc 2024 warto postawić na coś prostego, pysznego, ale z lekkim powiewem świeżości. W końcu pieczona biała kiełbasa nie gości na naszym stole zbyt często. I to jeszcze w takiej formie.
Zobacz wideo Danuta Martyniuk o Wielkanocy i poznaniu Zenka. Kiedy zobaczyła w nim przyszłego męża?
Jakie mięso podać na Wielkanoc? Pieczona biała kiełbasa to strzał w dziesiątkę
Biała kiełbasa na Wielkanoc to doskonała propozycja. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Jeśli je podasz, goście będą najpierw zaskoczeni, a później zachwyceni. Przygotowanie pieczonej białej kiełbasy jest banalnie proste. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Składniki:
- 1 kg białej surowej kiełbasy,
- 3 cebule,
- 3 listki laurowe,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka suszonego oregano,
- płaska łyżka majeranku,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki octu jabłkowego.
Jak zrobić białą kiełbasę na wielkanocny obiad? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Włóż do niej białą kiełbasę podzieloną na pętka, gotuj minutę i wyłącz palnik. Parz kiełbasę 7-10 minut.
- Kiedy kiełbasa się parzy, przygotuj cebulę. Pokrój ją w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż przyprawy. Podsmażaj całość na niewielkim ogniu przez 5 minut.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego podsmażoną cebulę. Na cebuli połóż sparzoną kiełbasę, wlej chochelkę wody, w której się parzyła, dopraw odrobiną pieprzu i lekko skrop octem jabłkowym.
- Naczynie żaroodporne przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę naczynia i zapiekaj całość jeszcze 20 minut, by kiełbasa się lekko zrumieniła. Podawaj z ziemniakami lub kromkami świeżego domowego chleba. Goście będą zachwyceni. Smacznego!