Jakie mięso podać na Wielkanoc? Goście będą zachwyceni tym, że nie jest to kolejny schab czy szynka

Jakie mięso podać na Wielkanoc? Na pewno twoi goście będą zaskoczeni, że w tym roku na stole nie pojawi się pieczony schab czy pieczona szynka. Owszem są to świetnie propozycje na wielkanocny obiad, ale już dobrze znane i po prostu nudne.

W Wielkanoc 2024 warto postawić na coś prostego, pysznego, ale z lekkim powiewem świeżości. W końcu pieczona biała kiełbasa nie gości na naszym stole zbyt często. I to jeszcze w takiej formie. 

Zobacz wideo Danuta Martyniuk o Wielkanocy i poznaniu Zenka. Kiedy zobaczyła w nim przyszłego męża?

Jakie mięso podać na Wielkanoc? Pieczona biała kiełbasa to strzał w dziesiątkę 

Biała kiełbasa na Wielkanoc to doskonała propozycja. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Jeśli je podasz, goście będą najpierw zaskoczeni, a później zachwyceni. Przygotowanie pieczonej białej kiełbasy jest banalnie proste. Podpowiadamy, jak to zrobić.  

Składniki: 

  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 3 cebule, 
  • 3 listki laurowe, 
  • 3-4 kulki ziela angielskiego, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • płaska łyżka majeranku, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego. 

Jak zrobić białą kiełbasę na wielkanocny obiad? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Włóż do niej białą kiełbasę podzieloną na pętka, gotuj minutę i wyłącz palnik. Parz kiełbasę 7-10 minut.  
  2. Kiedy kiełbasa się parzy, przygotuj cebulę. Pokrój ją w piórka. Czosnek drobno posiekaj.  
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż przyprawy. Podsmażaj całość na niewielkim ogniu przez 5 minut.  
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego podsmażoną cebulę. Na cebuli połóż sparzoną kiełbasę, wlej chochelkę wody, w której się parzyła, dopraw odrobiną pieprzu i lekko skrop octem jabłkowym.  
  5. Naczynie żaroodporne przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę naczynia i zapiekaj całość jeszcze 20 minut, by kiełbasa się lekko zrumieniła. Podawaj z ziemniakami lub kromkami świeżego domowego chleba. Goście będą zachwyceni. Smacznego! 
Więcej o: