Takiego ciasta wielkanocnego nie kupisz w żadnej cukierni. Łącze warstwy i dzieje się słodka magia

Wielkanocne ciasto to nie tylko nudna babka, tradycyjne mazurki i serniki. Połącz zielony biszkopty z kremową masą i krystaliczną galaretką, a powstanie cukiernicze dzieło sztuki. To jeszcze nie koniec niespodzianek - wisienką na torcie będzie owocowy akcent, który da wrażenie zatopionych w cieście jajeczek, co kradnie serca i podniebienia wszystkich smakoszy.

Zapomnij o nudnych i klasycznych przepisach na wielkanocne słodkości. Pora na prawdziwą rewolucję, która zrobi wrażenie nawet na wymagających ciotkach i teściowej. Tu króluje baza w postaci "mchu" i kolorowe warstwy, które pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Jednym słowem - rewelacja!

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

To ciasto zwali z nóg całą rodzinę. Poznaj perełkę wielkanocnego stołu 

Przygotowanie tego zjawiskowego ciasta jest odrobinę wymagające jednak wszystkie trudy i czas spędzony w kuchni wynagrodzą słowa podziwu i prośby o przepis czy dokładkę. Ciasto robi kolosalne wrażenie i szczególnie pasuje na wielkanocny stół. 

Warstwowe ciasto wielkanocne, czyli owocowe jajko na zielonej łące

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka,
  • 270 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 130 g oleju rzepakowego,
  • 150 g szpinaku,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
  • 2 galaretki krystaliczne,
  • 400 ml wrzątku,
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.,
  • 40 g cukru pudru.

Dodatkowo: 

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie,
  • 2 galaretki krystaliczne,
  • 800 ml wrzątku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ciasta na biszkopt.  Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo, cały czas miksując, dolewaj cienką strużką olej. 
  2. Zmiksuj szpinak na papkę. Dodaj zieleninę wraz z cukrem do masy i wszystko dokładnie wymieszaj. 
  3. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując masę, dosypuj stopniowo produkty sypkie. Wymieszaj do jednolitej konsystencji i przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez 25 minut. 
  4. Po tym czasie pora przygotować masę serową. Galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. 
  5. Zmiksuj twaróg z wystudzonymi galaretkami, a następnie połącz stopniowo ser z bitą śmietaną. 
  6. Przelej masę serową na całkowicie wystudzony spód ze szpinakiem. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na minimum dwie godziny leżakowania. 
  7. Teraz pora na ostatnią warstwę. Ułóż na cieście odsączone z zalewy połówki brzoskwiń. Owoce warto ułożyć równo, tak, by jedna brzoskwinia odpowiadała jednej porcji ciasta. 
  8. Galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia. 
  9. Brzoskwinie zalej tężejącą galaretką. Odstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do podania, smacznego!
Więcej o: