-
Haps
-
Wielkanoc
- Takiego ciasta wielkanocnego nie kupisz w żadnej cukierni. Łącze warstwy i dzieje się słodka magia
Takiego ciasta wielkanocnego nie kupisz w żadnej cukierni. Łącze warstwy i dzieje się słodka magia
Wielkanocne ciasto to nie tylko nudna babka, tradycyjne mazurki i serniki. Połącz zielony biszkopty z kremową masą i krystaliczną galaretką, a powstanie cukiernicze dzieło sztuki. To jeszcze nie koniec niespodzianek - wisienką na torcie będzie owocowy akcent, który da wrażenie zatopionych w cieście jajeczek, co kradnie serca i podniebienia wszystkich smakoszy.
Zapomnij o nudnych i klasycznych przepisach na wielkanocne słodkości. Pora na prawdziwą rewolucję, która zrobi wrażenie nawet na wymagających ciotkach i teściowej. Tu króluje baza w postaci "mchu" i kolorowe warstwy, które pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Jednym słowem - rewelacja!
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
To ciasto zwali z nóg całą rodzinę. Poznaj perełkę wielkanocnego stołu
Przygotowanie tego zjawiskowego ciasta jest odrobinę wymagające jednak wszystkie trudy i czas spędzony w kuchni wynagrodzą słowa podziwu i prośby o przepis czy dokładkę. Ciasto robi kolosalne wrażenie i szczególnie pasuje na wielkanocny stół.
Warstwowe ciasto wielkanocne, czyli owocowe jajko na zielonej łące
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
- 270 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 130 g oleju rzepakowego,
- 150 g szpinaku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 2 galaretki krystaliczne,
- 400 ml wrzątku,
- 250 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.,
- 40 g cukru pudru.
Dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń w syropie,
- 2 galaretki krystaliczne,
- 800 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta na biszkopt. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo, cały czas miksując, dolewaj cienką strużką olej.
- Zmiksuj szpinak na papkę. Dodaj zieleninę wraz z cukrem do masy i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując masę, dosypuj stopniowo produkty sypkie. Wymieszaj do jednolitej konsystencji i przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez 25 minut.
- Po tym czasie pora przygotować masę serową. Galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę.
- Zmiksuj twaróg z wystudzonymi galaretkami, a następnie połącz stopniowo ser z bitą śmietaną.
- Przelej masę serową na całkowicie wystudzony spód ze szpinakiem. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na minimum dwie godziny leżakowania.
- Teraz pora na ostatnią warstwę. Ułóż na cieście odsączone z zalewy połówki brzoskwiń. Owoce warto ułożyć równo, tak, by jedna brzoskwinia odpowiadała jednej porcji ciasta.
- Galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia.
- Brzoskwinie zalej tężejącą galaretką. Odstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do podania, smacznego!