Domowy sos chrzanowy na Wielkanoc z czterech składników. Jajka z nim smakują wybitnie

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez jajek pod różną postacią. A czymże byłyby jajka bez smakowitego dodatku w postaci sosu chrzanowego? Zamiast kupować go w sklepie, przygotuj go samodzielnie z zaledwie kilku składników. Smakuje o niebo lepiej niż tzw. gotowiec.

Sos chrzanowy doskonale komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z białą kiełbasą. Te wielkanocne klasyki nie smakowałyby tak dobrze, gdyby nie pikantny, intensywny w smaku dodatek. Wykonany własnoręcznie smakuje o niebo lepiej niż ten, który normalnie kupilibyśmy w markecie. Do przyrządzenia domowego przysmaku nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wielu składników. Wystarczy kilka produktów i chwila wolnego czasu.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Przepis na sos chrzanowy domowej roboty. Doskonale komponuje się z jajkami

Przygotowanie wielkanocnego sosu z tartego chrzanu zajmie ci maksymalnie pięć minut. Wystarczy, że zetrzesz korzeń rośliny, a następnie połączysz go z majonezem i jogurtem. Na koniec musisz jeszcze tylko doprawić go, aby smakował doskonale. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do jajek czy kiełbasy, ale i szynki, pieczeni rzymskiej z indyka i innych potraw serwowanych w tym czasie w polskich domach. Lekko pikantny smak w połączeniu z kwaskowością soku z cytryny sprawia, że jest to połączenie, któremu nie sposób odmówić. Gwarantujemy, że półmisek z sosem będzie krążył po całym stole, wśród wszystkich członków rodziny.

Składniki:

  • 60 g korzenia chrzanu,
  • 70 ml majonezu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: szczypiorek lub koperek.

Pikantny sos chrzanowy na Wielkanoc. Sposób wykonania

Chrzan zetrzyj na tarce o małych oczkach. W niewielkiej miseczce połącz go majonezem oraz jogurtem. Do powstałej mieszanki wlej nieco świeżego soku z cytryny i dopraw całość solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotowe! Dodatkowo możesz wzbogacić pyszny sos o posiekany szczypiorek lub koperek. Dodatek do wielkanocnych potraw przechowuj w lodówce. Dzięki temu nie straci na świeżości ani smaku. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.