Sos chrzanowy doskonale komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z białą kiełbasą. Te wielkanocne klasyki nie smakowałyby tak dobrze, gdyby nie pikantny, intensywny w smaku dodatek. Wykonany własnoręcznie smakuje o niebo lepiej niż ten, który normalnie kupilibyśmy w markecie. Do przyrządzenia domowego przysmaku nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wielu składników. Wystarczy kilka produktów i chwila wolnego czasu.
Przygotowanie wielkanocnego sosu z tartego chrzanu zajmie ci maksymalnie pięć minut. Wystarczy, że zetrzesz korzeń rośliny, a następnie połączysz go z majonezem i jogurtem. Na koniec musisz jeszcze tylko doprawić go, aby smakował doskonale. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do jajek czy kiełbasy, ale i szynki, pieczeni rzymskiej z indyka i innych potraw serwowanych w tym czasie w polskich domach. Lekko pikantny smak w połączeniu z kwaskowością soku z cytryny sprawia, że jest to połączenie, któremu nie sposób odmówić. Gwarantujemy, że półmisek z sosem będzie krążył po całym stole, wśród wszystkich członków rodziny.
Składniki:
Chrzan zetrzyj na tarce o małych oczkach. W niewielkiej miseczce połącz go majonezem oraz jogurtem. Do powstałej mieszanki wlej nieco świeżego soku z cytryny i dopraw całość solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotowe! Dodatkowo możesz wzbogacić pyszny sos o posiekany szczypiorek lub koperek. Dodatek do wielkanocnych potraw przechowuj w lodówce. Dzięki temu nie straci na świeżości ani smaku. Smacznego!