Zbliżają się Święta Wielkanocne, a wraz z nimi na naszych stołach pojawią się tradycyjne dania, w tym pyszny żurek. Warto jednak wiedzieć, jak ugotować go odpowiednio. Każdy zdaje sobie sprawę, że nie może w nim zabraknąć zakwasu, majeranku czy żeberek, ale co jeszcze jest ważne? Zapewne resztę składników każdy z nas i tak ma w swoim domu.
W tym roku wszyscy goście będą zajadali się twoim żurkiem jeżeli przygotujesz go z przepisu Roberta Makłowicza. Aby to zrobić, potrzebujesz:
Znany jednak wszystkim kucharz podkreśla, aby nie zapomnieć o dodaniu kilku ząbków czosnku! To właśnie one podkreślą wyjątkowy charakter potrawy. Dodanie go do gotującego się żurku nadaje mu głębszy smak.
Na samym początku w dużym garnku zagotuj wodę z żeberkami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj całość przez około godzinę. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę razem z boczkiem i szynką. Podsmaż wszystko razem na maśle. Następnie:
Żurek smakuje doskonale w towarzystwie białej kiełbasy i jajka ugotowanego na twardo. Dodatkowo przed podaniem można posypać go natką pietruszki.