Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę. Nawet teściowa będzie się zajadać

Zastanawiasz się jaki żurek podać na Wielkanoc? Wiemy, jak sprawić, aby świąteczna zupa miała wyrazisty smak i wspaniały aromat. Robert Makłowicz dodaje do niej jeden tajemniczy składnik. Goście będą prosić o dokładkę.

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a wraz z nimi na naszych stołach pojawią się tradycyjne dania, w tym pyszny żurek. Warto jednak wiedzieć, jak ugotować go odpowiednio. Każdy zdaje sobie sprawę, że nie może w nim zabraknąć zakwasu, majeranku czy żeberek, ale co jeszcze jest ważne? Zapewne resztę składników każdy z nas i tak ma w swoim domu.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Jak zrobić dobry żurek? Wypróbuj przepis Roberta Makłowicza

W tym roku wszyscy goście będą zajadali się twoim żurkiem jeżeli przygotujesz go z przepisu Roberta Makłowicza. Aby to zrobić, potrzebujesz:

  • 500 g wędzonych żeberek,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 500 ml zakwasu,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 5 liści laurowych,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek.

Znany jednak wszystkim kucharz podkreśla, aby nie zapomnieć o dodaniu kilku ząbków czosnku! To właśnie one podkreślą wyjątkowy charakter potrawy. Dodanie go do gotującego się żurku nadaje mu głębszy smak.

Jak zrobić dobry żurek? Wypróbuj przepis Roberta MakłowiczaJak zrobić dobry żurek? Wypróbuj przepis Roberta Makłowicza Jak zrobić dobry żurek? Wypróbuj przepis Roberta Makłowicza. Foto: Nungning20/iStock.com

Najlepszy żurek wielkanocny? Przepis jest prosty. Każdy sobie poradzi

Na samym początku w dużym garnku zagotuj wodę z żeberkami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj całość przez około godzinę. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę razem z boczkiem i szynką. Podsmaż wszystko razem na maśle. Następnie:

  1. Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do gotującego się wywaru z żeberek.
  2. Obierz czosnek i dodaj go do zupy. Następnie wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj podsmażone wędliny z cebulą oraz zakwas do zupy.
  4. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem według własnego smaku.

Żurek smakuje doskonale w towarzystwie białej kiełbasy i jajka ugotowanego na twardo. Dodatkowo przed podaniem można posypać go natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.