W rodzinie Magdy Gessler tak robi się sałatkę jarzynową. Ważna zasada dotyczy warzyw - nie każdy ją stosuje

Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów i nie znam osoby, która nie robi jej na Wielkanoc. Magda Gessler także stawia u siebie salaterkę z sałatką jarzynową i zdradziła swój rodzinny przepis. Oprócz konkretnych grzybków restauratorka ma jeszcze jedną ważną zasadę - chodzi o gotowanie warzyw.

Magda Gessler, jak wielu innych Polaków, robi sałatkę jarzynową na Wielkanoc. Jej rodzinny przepis na to danie jest dopracowany niemal do perfekcji, ale pewne zasady mogą zdziwić niektórych z was. Oczywiście na samym wstępie chcę zaznaczyć, że wszystkie sałatki jarzynowe tego świata są najlepsze dla kogoś, kto na danym smaku się wychował, ale przepis Gessler jest na tyle ciekawy, że aż żal nie wypróbować. 

Zobacz wideo

Sałatka jarzynowa z rodzinnego przepisu Magdy Gessler. Dwie rzeczy dziwią

Ostatnio na profilu instagramowym o nazwie dietapomidor, pojawił się post poświęcony właśnie sałatce jarzynowej Magdy Gessler. Na załączonym filmie, restauratorka w charakterystyczny, frywolnie-artystyczny sposób przygotowuje nasz rodzimy klasyk, a w treści posta został podany przepis. Co według restauratorki jest ważne i stanowi istotę smaku sałatki? Oczywiście warzywa - Gessler radzi, by wykorzystywać warzywa ugotowane w rosole, które mają więcej smaku i aromatu, które "zabrały" z bulionu. Większość osób nie stosuje tej metody - gotują warzywa w wodzie, najczęściej nawet bez soli i w mundurkach.

Blond gwiazda używa także jednego składnika, którego chyba nikt do jarzynowej nie dodaje. Chodzi o marynowane grzybki. Ale nie mogą to być pierwsze lepsze grzybki - chodzi o to, żeby się "nie ślimaczyły". Stawia na kurki, gąski albo pieczarki. Jednak to, jak Magda Gessler udekorowała sałatkę, to normalnie szaleństwo. 

 

Rodzinny przepis Magdy Gessler na jarzynową - sposób wykonania:

Składniki:

  • 4 duże marchewki, 
  • pół główki selera, 
  • 2 pietruszki, 
  • 3 średnie ziemniaki, 
  • 1 kwaśne jabłko (może być szara reneta), 
  • 4 ogórki kiszone, 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, 
  • marynowane grzybki, 
  • groszek konserwowy, 
  • 4 solidne łyżki majonezu, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • odrobina oleju, 
  • sól, pieprz i cukier do smaku. 

Tak zrobisz sałatkę jarzynową Magdy Gessler:

  1. Restauratorka radzi, by użyć warzyw ugotowanych w rosole. Nie mogą być jednak rozgotowane - powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Warzywa pokrój w kostkę i włóż do miski. 
  2. W kostkę pokrój także jabłko, jajka ugotowane na twardo, ziemniaki (które także warto ugotować w rosole). Pokrój także grzybki oraz ogórki kiszone, te jednak wcześniej warto odsączyć z soku. 
  3. Dodaj je do reszty składników, dołóż odsączony groszek konserwowy i dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj z majonezem, jogurtem naturalnym i odrobiną musztardy. 

Sałatkę jarzynową odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły. Dla przełamania konwenansów, przed podaniem udekoruj ją jak Gessler - cząstkami pomidorów. Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i nikt nie każe ci porzucać swojego przepisu wypracowanego przez lata, ale jeśli zżera cię ciekawość, jak to się jarzynową robi u najpopularniejszej restauratorki w Polsce, masz gotowy przepis. 

Więcej o: