Magda Gessler, jak wielu innych Polaków, robi sałatkę jarzynową na Wielkanoc. Jej rodzinny przepis na to danie jest dopracowany niemal do perfekcji, ale pewne zasady mogą zdziwić niektórych z was. Oczywiście na samym wstępie chcę zaznaczyć, że wszystkie sałatki jarzynowe tego świata są najlepsze dla kogoś, kto na danym smaku się wychował, ale przepis Gessler jest na tyle ciekawy, że aż żal nie wypróbować.
Ostatnio na profilu instagramowym o nazwie dietapomidor, pojawił się post poświęcony właśnie sałatce jarzynowej Magdy Gessler. Na załączonym filmie, restauratorka w charakterystyczny, frywolnie-artystyczny sposób przygotowuje nasz rodzimy klasyk, a w treści posta został podany przepis. Co według restauratorki jest ważne i stanowi istotę smaku sałatki? Oczywiście warzywa - Gessler radzi, by wykorzystywać warzywa ugotowane w rosole, które mają więcej smaku i aromatu, które "zabrały" z bulionu. Większość osób nie stosuje tej metody - gotują warzywa w wodzie, najczęściej nawet bez soli i w mundurkach.
Blond gwiazda używa także jednego składnika, którego chyba nikt do jarzynowej nie dodaje. Chodzi o marynowane grzybki. Ale nie mogą to być pierwsze lepsze grzybki - chodzi o to, żeby się "nie ślimaczyły". Stawia na kurki, gąski albo pieczarki. Jednak to, jak Magda Gessler udekorowała sałatkę, to normalnie szaleństwo.
Składniki:
Tak zrobisz sałatkę jarzynową Magdy Gessler:
Sałatkę jarzynową odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły. Dla przełamania konwenansów, przed podaniem udekoruj ją jak Gessler - cząstkami pomidorów. Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i nikt nie każe ci porzucać swojego przepisu wypracowanego przez lata, ale jeśli zżera cię ciekawość, jak to się jarzynową robi u najpopularniejszej restauratorki w Polsce, masz gotowy przepis.