Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak wilgotna i delikatna. Wszystko dzięki pewnemu napojowi

Babka wielkanocna powinna być delikatna, wilgotna i puszysta jednocześnie i po prostu pyszna. Niestety, drożdżowa babka nie spełnia tych kryteriów, dlatego mamy dla was zupełnie inny i dużo łatwiejszy przepis na babkę na Wielkanoc. Założę się, że nie zgadniecie, czemu zawdzięcza swój smak i wilgotność.

Babka to obowiązkowy element wielkanocnego stołu i moim zdaniem jest to rzecz tak oczywista jak choćby podatki. Ale do rzeczy. Przepis na babkę wielkanocną, który dziś wam pokażemy, jest chyba najprostszym przepisem na domowe ciasto. Ta babka jest pyszna, delikatna, wilgotna i  nie ma opcji, że wyjdzie zakalec. Jednym z najważniejszych składników jest napój, który w dzieciństwie popijaliśmy pod sklepem lub na boisku w przerwie od zabawy. Chodzi oczywiście o oranżadę. Ten napój naprawdę robi w babce robotę. 

Zobacz wideo

Babka na Wielkanoc z oranżadą. Mokra i delikatna

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej krupczatki,
  • 4 średnie jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka białej oranżady,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
  • lukier lub polewa do dekoracji.

Babka wielkanocnaBabka wielkanocna Fot. Shutterstock, Arkadiusz Fajer

Babka na oranżadzie - sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj na kogel-mogel razem z cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlej oranżadę. Zmiksuj całość, a kiedy składniki się połączą, stopniowo wlewaj olej.
  3. Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  4. Przygotuj formę do pieczenia babki i wewnątrz natłuść ją masłem i oprósz bułką tarką lub kaszą manną.
  5. Do formy wlej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę piecz przez ok. 45-50 minut lub do "suchego patyczka".
  6. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polej polewą lub lukrem.

Znamy już doskonale babkę drożdżową. Znamy także babkę piaskową, majonezową lub babkę-zebrę. Teraz czas postawić na wielkanocnym stole kolejną babkę, tym razem jeszcze delikatniejszą i jeszcze dłużej świeżą. Jeśli lubisz domowe wypieki, a przed Wielkanocą nie masz czasu, by piec wymyślne ciasta, taka babka będzie idealna w każdym calu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.