W Wielkanoc tradycyjny żurek, czy barszcz biały serwowany jest zaraz po mszy na śniadanie wielkanocne. Końcówka marca bywa przewrotna, w pogodzie można spodziewać się zarówno niskich temperatur, jak i ostrego słońca. Zupa chrzanowa z jajkiem spełni oczekiwania zmarzniętych biesiadników, a co więcej będzie miała też pozytywne przełożenie na odporność. Jak przygotować zupę chrzanową Magdy Gessler? Więcej na ten temat przeczytasz w dalszej części artykułu.
Gwiazda kulinarnych programów telewizyjnych oraz właścicielka restauracji na terenie całej Polski słynie z zamiłowania do wysokiej jakości składników. I to wystarczy, aby odnieść sukces w nadchodzące święta. Zupa chrzanowa z przepisu Gessler nie należy do skomplikowanych, wystarczą podstawowe umiejętności oraz trochę wolnego czasu.
Zakupy wielkanocne to oddzielna kategoria w świątecznych tradycjach. Czy zupa chrzanowa wymaga dużej ilości składników? Sprawdź poniższą listę i po prostu zrób zdjęcie tuż przed wyprawą do sklepu.
Przygotowanie zupy chrzanowej z jajkiem można podzielić na kilka etapów. Najpierw wywar, później blendowanie. Na koniec powstaje zupa chrzanowa krem z dodatkami, które podkreślają wyjątkowy smak składników oraz tworzą ciekawą kompozycję na talerzu. O szczegółach piszemy poniżej.
Wywar. Etap 1
Na dobry początek wywar: zacznij od umycia warzyw, które następnie obierz i ponownie przepłucz wodą. W kolejnym kroku pokrój warzywa na drobne kostki, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Teraz dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Na koniec tego etapu usuń liście oraz ziele.
Zupa chrzanowa krem. Etap 2
Warzyw z zupą zblenduj, teraz dodaj chrzan oraz śmietanę. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Mieszaj przez chwilę i następnie wyłącz gaz.
Zupa chrzanowa wielkanocna - grzanki. Etap 3
Na rozgrzanej oliwie podsmaż chleb pokrojony w kostkę. Smażenie zakończ w momencie, gdy grzanki staną się chrupiące. Miłośnicy konkretnych smaków mogą podsmażyć też boczek.
Zupa chrzanowa - podanie. Etap 4
Zupę należy podawać na gorąco z grzankami i kawałkami obranego jajka podzielonego na ćwiartki.
Zobacz też: Marynata do kurczaka stworzona z myślą o smacznych świętach wielkanocnych. Uwaga: ważne są proporcje