Ta wielkanocna zupa bije na głowę wszystkie barszcze i żurki razem wzięte, a mało kto ją robi

Ta zupa wielkanocna to propozycja dla tych, którzy lubią świąteczne eksperymenty. Barszcz biały jest dla Ciebie zbyt delikatny? Sprawdź przepis na specjalną zupę według pomysłu słynnej restauratorki i zaskocz swoich gości.

Zupa chrzanowa z jajkiem na rozgrzewkę 

W Wielkanoc tradycyjny żurek, czy barszcz biały serwowany jest zaraz po mszy na śniadanie wielkanocne. Końcówka marca bywa przewrotna, w pogodzie można spodziewać się zarówno niskich temperatur, jak i ostrego słońca. Zupa chrzanowa z jajkiem spełni oczekiwania zmarzniętych biesiadników, a co więcej będzie miała też pozytywne przełożenie na odporność. Jak przygotować zupę chrzanową Magdy Gessler? Więcej na ten temat przeczytasz w dalszej części artykułu.  

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Zupa chrzanowa Magdy Gessler - gdzie tkwi sekret? 

Gwiazda kulinarnych programów telewizyjnych oraz właścicielka restauracji na terenie całej Polski słynie z zamiłowania do wysokiej jakości składników. I to wystarczy, aby odnieść sukces w nadchodzące święta. Zupa chrzanowa z przepisu Gessler nie należy do skomplikowanych, wystarczą podstawowe umiejętności oraz trochę wolnego czasu. 

Zupa chrzanowa - lista produktów 

Zakupy wielkanocne to oddzielna kategoria w świątecznych tradycjach. Czy zupa chrzanowa wymaga dużej ilości składników? Sprawdź poniższą listę i po prostu zrób zdjęcie tuż przed wyprawą do sklepu.   

  • włoszczyzna - 1 duży pęczek, 
  • 2 jajka ugotowane na twardo w przeliczeniu na jedną porcję 
  • ziemniaki - 5 sztuk, 
  • chrzan - pół słoiczka, 
  • śmietana 20% - 250 ml, 
  • chleb razowy - 4 kromki, 
  • oliwa - 1 łyżka, 
  • ziele angielskie - 3 ziarna, 
  • liście laurowe - 2 sztuki, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • odrobina cukru.

Zupa chrzanowa - przepis krok po kroku 

Przygotowanie zupy chrzanowej z jajkiem można podzielić na kilka etapów. Najpierw wywar, później blendowanie. Na koniec powstaje zupa chrzanowa krem z dodatkami, które podkreślają wyjątkowy smak składników oraz tworzą ciekawą kompozycję na talerzu. O szczegółach piszemy poniżej. 

Wywar. Etap 1 

Na dobry początek wywar: zacznij od umycia warzyw, które następnie obierz i ponownie przepłucz wodą. W kolejnym kroku pokrój warzywa na drobne kostki, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Teraz dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Na koniec tego etapu usuń liście oraz ziele. 

Zupa chrzanowa krem. Etap 2  

Warzyw z zupą zblenduj, teraz dodaj chrzan oraz śmietanę. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Mieszaj przez chwilę i następnie wyłącz gaz. 

Zupa chrzanowa wielkanocna - grzanki. Etap 3 

Na rozgrzanej oliwie podsmaż chleb pokrojony w kostkę. Smażenie zakończ w momencie, gdy grzanki staną się chrupiące. Miłośnicy konkretnych smaków mogą podsmażyć też boczek.  

Zupa chrzanowa - podanie. Etap 4 

Zupę należy podawać na gorąco z grzankami i kawałkami obranego jajka podzielonego na ćwiartki.

Zobacz też: Marynata do kurczaka stworzona z myślą o smacznych świętach wielkanocnych. Uwaga: ważne są proporcje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.