Jak przygotować świąteczne jajka, które przejdą do historii? Oto 3 oryginalne przepisy na Wielkanoc

Co można zrobić z jajek i jak przygotować świąteczny poczęstunek, który przejdzie do historii? W poszukiwaniu oryginalnych smaków sprawdź, jak wyczarować świąteczne menu na bazie kilku podstawowych składników.

Co można zrobić z jajkiem i jak przełamać tradycję? 

Wielkanocne menu ma wyjątkową symbolikę. Jajko oznacza nowe życie, a wraz z nim pojawia się  nadzieja na lepsze jutro. Na świątecznym stole znajdziemy pełen wachlarz dań oraz przystawek na bazie jajek - ale co zrobić gdy jarzynowa oraz majonez nie do końca odzwierciedlają nasze ulubione smaki? Zastanawiasz się, co zrobić z jajkiem i czym zaskoczyć domowników? Sprawdź oryginale świąteczne menu - poniżej prezentujemy ciekawe przepisy. 

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne? Francuska zapiekanka

Jajka zapiekane w koszulce to francuski przepis, który słynie z delikatnego, kremowego białka i lekko ściętego żółtka. Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne, sprawdź tę niezwykłą propozycję i wybierz się z nami w kulinarną podróż. Oto przepis na szybkie danie z jajek po francusku:

Lista składników na cztery porcje: 

  • jajka - 4 sztuki, 
  • odrobina masła, 
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony pieprz, 
  • szczypiorek drobno posiekany, 
  • śmietana kremowa - 1 łyżka, 
  • zapieczona kromka tostowego pieczywa do podania. 

Przygotowanie: 

  • Krok 1. Do dużej, głębokiej patelni wlej wodę do połowy boków. Następnie posmaruj małe, żaroodporne naczynia masłem i obsyp wnętrza solą oraz pieprzem.  Do każdej żaroodpornej foremki wsyp też posiekany szczypiorek. 
  • Krok 2. Do każdej foremki wbij jajko, następnie przenieś wszystkie sztuki na patelnię i przykryj pokrywką. Gotuj przez 7 minut, aż do ścięcia białek. Następnie użyj szczypiec i przenieś gorące foremki na talerze. 
  • Krok 3. Na talerzach wyłóż śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Jajka podawaj na ciepłej grzance, którą dodatkowo można posmarować masłem. 

Co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny? Orientalne nuty 

Czym zastąpić tradycyjny schab i co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny? Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami mun to ciekawa alternatywa. 

Lista składników: 

  • jajka - 4 sztuki roztrzepane widelcem, 
  • paluszki krabowe - 10 sztuk pokrojonych na kawałki, 
  • tarty, świeży imbir - 1 łyżeczka, 
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka, 
  • sos sojowy - 1 łyżeczka. 
  • sos rybny - pół łyżeczki, 
  • grzyby mun - 3 sztuki wyjęte z wrzątku i pokrojone na równe paski, 
  • cebula dymka - drobno posiekana bez zielonej części, 
  • świeża kolendra - 1 łyżeczka, 
  • sól, pieprz, 
  • olej - 1 łyżeczka. 

Przygotowanie: 

  • Do małej miski przełóż paski z paluszków krabowych, grzyby mun, dymkę, imbir, kolendrę i dodaj roztrzepane jajka. 
  • Teraz dodaj olej sezamowy, sosy: rybny i sojowy oraz pieprz i sól. 
  • Małe miseczki z ceramiki wysmaruj olejem, dodaj do każdej masę jajeczną i przenieś je do parownika (woka). 
  • Na dno parownika wlej 3 łyżki wody i postaw na ogniu. 
  • Koszyk z miseczkami włóż do woka, ale dno miseczek nie może dotykać wody. 
  • Koszyk przykryj i gotuj przez kwadrans. 

Co można zrobić z jajek na kolację wielkanocną? Chleb w jajku z warzywami 

Na koniec dnia, po oficjalnej części świętowania zazwyczaj przychodzi czas na miły wieczór przy dobrym tytule. Co można zrobić z jajek na kolację wielkanocną, tak aby było smacznie i szybko? Chleb w jajku to smak dzieciństwa, który wraz z upływem lat można wzbogacić o własne dodatki. Szybkie danie z jajek przygotujesz według poniższego przepisu:

  • Weź dwa jajka i roztrzep je w głębokim talerz przy pomocy widelca wraz z solą i pieprzem.
  • Następnie zamocz w nich kromki chleba z każdej strony. 
  • Smaż na rozgrzanym oleju, aż do ścięcia jajka. 
  • W kolejnym kroku przełóż kromki na talerz i na każdej z nich ułóż ser żółty. 
  • Dodaj pastę z awokado, pomidory i oliwki. 
  • Kropką nad i będzie plaster łososia. 

Zobacz też: Kiedy zrobić zakwas na wielkanocny żur i barszcz biały? Już za chwilę trzeba ostro wziąć się do roboty

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.