Co można zrobić z jajkiem i jak przełamać tradycję?
Wielkanocne menu ma wyjątkową symbolikę. Jajko oznacza nowe życie, a wraz z nim pojawia się nadzieja na lepsze jutro. Na świątecznym stole znajdziemy pełen wachlarz dań oraz przystawek na bazie jajek - ale co zrobić gdy jarzynowa oraz majonez nie do końca odzwierciedlają nasze ulubione smaki? Zastanawiasz się, co zrobić z jajkiem i czym zaskoczyć domowników? Sprawdź oryginale świąteczne menu - poniżej prezentujemy ciekawe przepisy.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne? Francuska zapiekanka
Jajka zapiekane w koszulce to francuski przepis, który słynie z delikatnego, kremowego białka i lekko ściętego żółtka. Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne, sprawdź tę niezwykłą propozycję i wybierz się z nami w kulinarną podróż. Oto przepis na szybkie danie z jajek po francusku:
Lista składników na cztery porcje:
- jajka - 4 sztuki,
- odrobina masła,
- szczypta soli,
- świeżo zmielony pieprz,
- szczypiorek drobno posiekany,
- śmietana kremowa - 1 łyżka,
- zapieczona kromka tostowego pieczywa do podania.
Przygotowanie:
- Krok 1. Do dużej, głębokiej patelni wlej wodę do połowy boków. Następnie posmaruj małe, żaroodporne naczynia masłem i obsyp wnętrza solą oraz pieprzem. Do każdej żaroodpornej foremki wsyp też posiekany szczypiorek.
- Krok 2. Do każdej foremki wbij jajko, następnie przenieś wszystkie sztuki na patelnię i przykryj pokrywką. Gotuj przez 7 minut, aż do ścięcia białek. Następnie użyj szczypiec i przenieś gorące foremki na talerze.
- Krok 3. Na talerzach wyłóż śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Jajka podawaj na ciepłej grzance, którą dodatkowo można posmarować masłem.
Co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny? Orientalne nuty
Czym zastąpić tradycyjny schab i co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny? Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami mun to ciekawa alternatywa.
Lista składników:
- jajka - 4 sztuki roztrzepane widelcem,
- paluszki krabowe - 10 sztuk pokrojonych na kawałki,
- tarty, świeży imbir - 1 łyżeczka,
- olej sezamowy - 1 łyżeczka,
- sos sojowy - 1 łyżeczka.
- sos rybny - pół łyżeczki,
- grzyby mun - 3 sztuki wyjęte z wrzątku i pokrojone na równe paski,
- cebula dymka - drobno posiekana bez zielonej części,
- świeża kolendra - 1 łyżeczka,
- sól, pieprz,
- olej - 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
- Do małej miski przełóż paski z paluszków krabowych, grzyby mun, dymkę, imbir, kolendrę i dodaj roztrzepane jajka.
- Teraz dodaj olej sezamowy, sosy: rybny i sojowy oraz pieprz i sól.
- Małe miseczki z ceramiki wysmaruj olejem, dodaj do każdej masę jajeczną i przenieś je do parownika (woka).
- Na dno parownika wlej 3 łyżki wody i postaw na ogniu.
- Koszyk z miseczkami włóż do woka, ale dno miseczek nie może dotykać wody.
- Koszyk przykryj i gotuj przez kwadrans.
Co można zrobić z jajek na kolację wielkanocną? Chleb w jajku z warzywami
Na koniec dnia, po oficjalnej części świętowania zazwyczaj przychodzi czas na miły wieczór przy dobrym tytule. Co można zrobić z jajek na kolację wielkanocną, tak aby było smacznie i szybko? Chleb w jajku to smak dzieciństwa, który wraz z upływem lat można wzbogacić o własne dodatki. Szybkie danie z jajek przygotujesz według poniższego przepisu:
- Weź dwa jajka i roztrzep je w głębokim talerz przy pomocy widelca wraz z solą i pieprzem.
- Następnie zamocz w nich kromki chleba z każdej strony.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż do ścięcia jajka.
- W kolejnym kroku przełóż kromki na talerz i na każdej z nich ułóż ser żółty.
- Dodaj pastę z awokado, pomidory i oliwki.
- Kropką nad i będzie plaster łososia.
Zobacz też: Kiedy zrobić zakwas na wielkanocny żur i barszcz biały? Już za chwilę trzeba ostro wziąć się do roboty