Majonez króluje w Wielkanoc, ale to nie tylko jajka i sałatki. Bez niego nie zrobisz najlepszej babki

Babka na Wielkanoc nie tylko powinna świetnie smakować, być wilgotna i łatwa w przygotowaniu, lecz także zdobić stół. Nie wyjdzie to, kiedy babka będzie się kruszyć lub co gorsza - wyjdzie z niej zakalec. Dziś mamy dla was przepis na babkę z najbardziej wielkanocnym składnikiem, jaki istnieje. Wyjmij majonez z lodówki i go nie żałuj - babka będzie bajeczna.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć najróżniejszych słodkości i domowych wypieków. I chociaż w wielu domach stawia się na serniki i inne ciasta, umówmy się - Wielkanoc bez babki jest jakaś taka... niekompletna. Przepisów na babkę wielkanocną jest naprawdę dużo i możemy wybierać do wyboru do koloru, ale dzisiejszy przepis na babkę może niektórych zdziwić. No właśnie, najpierw zdziwić, później na pewno zachwyci.

Babka majonezowa nie tylko jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, to jeszcze jest pyszna, delikatna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nawet dzieci sobie poradzą z tym przepisem, oczywiście pod bacznym okiem kogoś dorosłego. Wystarczy chwila roboty, dwie chwile miksowania i najlepsza babka gotowa. 

Zobacz wideo

Szybka babka majonezowa - na Wielkanoc jak znalazł

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 0,5 szklanki cukru (możesz dać więcej, jeśli lubisz słodsze ciasta),
  • 3/4 szklanki majonezu (najlepszy będzie ten o niewielkiej zawartości octu lub domowy),
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia. 

Babka wielkanocnaBabka wielkanocna Fot. Shutterstock, Arkadiusz Fajer

Babka majonezowa - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To naprawdę ułatwi pracę i sprawi, że babka pięknie wyrośnie. 
  2. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misce i za pomocą miksera ubij je na puszystą pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier, cały czas miksując. 
  3. Kiedy uzyskasz już lśniącą bezę, dodawaj po jednym żółtku. Kiedy żółtka połączą się z pianą, dodawaj partiami majonez. 
  4. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość szpatułką. Ważne, żeby nie było żadnych grudek. Zamiast szpatułki możesz posłużyć się mikserem na niskich obrotach. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją masłem i delikatnie oprósz kaszą manną lub bułką tartą. Następnie przelej do niej ciasto na babkę i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. 

Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i ostudź ją na kratce. Jak już ostygnie, udekoruj ją lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Babkę majonezową spokojnie możesz przygotować nawet trzy dni przed Wielkanocą i nie musisz się martwić, że obeschnie. Będzie wilgotna nawet przez tydzień, ale najlepiej przechowywać ją w zamkniętym pojemniku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.