Ten mazurek znika z wielkanocnego stołu w pięć minut. A każdy, kto go zrobił, zbiera laury

Wielkanoc bez mazurka to nie Wielkanoc. Od zawsze mawiała tak moja babcia i teraz widzę, że jest w tym sporo racji. Tego ciasta po prostu nie może zabraknąć na stole. Moja rodzina go uwielbia i znika w pięć minut. Ale jak przygotować mazurka makowego?

Mazurek makowy to duma wielkanocnego stołu. Potrafi zrobić wrażenie jeszcze przed krojeniem, a nawet przed pierwszym kęsem. Warto go udekorować świątecznym wzorem, by zachwycić gości. Oto przepis na makowy mazurek, który musisz wypróbować jeszcze w te święta wielkanocne. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Wielkanoc 2024. Mazurek makowy, któremu nikt nie może się oprzeć 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc to już ostatnie momenty, by rozglądać się za przepisami. Ten przepis na mazurek makowy jest w mojej rodzinie od ponad 20 lat. I za każdym razem nie zawodzi. Wszyscy jedzą go tak samo chętnie. 

Składniki na kruche ciasto:   

  • 2 szklanki mąki, 
  • 4 żółtka, 
  • 150 g masła, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • hojna łyżka śmietany 18 proc. 
  • szczypta soli. 

Składniki na masę makową: 

  • 200 g zmielonego maku, 
  • 2 żółtka, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • łyżeczka masła 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, 
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, 
  • 10 suszonych daktyli, 
  • 6 suszonych fig, 
  • woda do podlania masy. 

Mazurek makowy - przepis babci. W mojej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej - mielony mak zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Do naczynia dodajemy także miód, posiekane daktyle i figi. Całość gotujemy na najmniejszej mocy palnika, aż woda odparuje, a masa będzie gęsta.  
  2. Masę studzimy, wbijamy żółtka i dokładnie ucieramy.  
  3. Przechodzimy do kruchego ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Składniki wstępnie siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę. 
  4. Ciasto formujemy w kulę, delikatnie spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.  
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt, ale i zostawiamy trochę ciasta na wałeczki lub laski, które będą zdobić wierzch mazurka.  
  6. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, brzegi dekorujemy skrawkami ciasta, np. tworząc wałeczki. Wierzch ciasta pokrywamy masą makową, której wierzch równamy łyżką. Wierzch dodatkowo dekorujemy wałeczkami lub cienkimi prostokątami tworząc kratę.  
  7. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu dekorujemy według uznania - na przykład orzechami włoskimi lub innymi bakaliami. W moim domu zazwyczaj używa się też gorzkiej czekolady.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.