Ciasta bez pieczenia to hit na duże imprezy rodzinne. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Nie musimy też obawiać się, że przez chwilę nieuwagi je spalimy i nada się wyłącznie do kosza. Oto obłędna rolada bez pieczenia, która w Wielkanoc zniknie ze stołu jako pierwsza.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Wielkanocna rolada czekoladowo-kokosowa. Jest obłędnie pyszna
Rolada czekoladowo-kokosowa to hit na tegoroczną Wielkanoc. Twoi goście podziękują ci za jej przygotowanie. A zrobisz ją w naprawdę banalny sposób. Oto lista potrzebnych składników, bez których nie uda nam się ta wspaniała rolada.
Składniki na masę czekoladową:
- 350 g herbatników,
- pół szklanki mleka,
- 40 g masła,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 50 g cukru pudru.
Składniki na masę kokosową:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru.
Jak zrobić kremową roladę bez pieczenia? To banalne. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkrusz przy użyciu tłuczka. Następnie w małym garnku podgrzej mleko, masło, kakao i cukier puder, aż do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj całość.
- Przygotuj masę kokosową. Do miski przełóż miękkie masło, następnie dodaj cukier puder i zmiksuj całość na puszysty krem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Na papier do pieczenia wyłóż masę czekoladową i rozprowadź ją płasko na prostokąt.
- Na masę czekoladową wyłóż masę kokosową.
- Rozprowadź ją po powierzchni czekoladowej masy, omijając dwa-trzy centymetry od krawędzi.
- Zwiń ciasto w roladę. Posyp ją wiórkami. Odstaw do lodówki na noc. Podawaj na zimno. Smacznego!