Za dużo białej kiełbasy na święta? Przerób ją na proste danie. Banalne, a będą prosić o dokładkę

Szukasz alternatywnego pomysłu na wykorzystanie dużej ilości białej kiełbasy? Skorzystaj z tego przepisu, a już nigdy ten wyrób nie będzie kojarzył się tylko ze Świętami Wielkanocnymi. Dodaj dwa składniki i stwórz pulpety.

Biała kiełbasa zyskuje coraz większą popularność i nie jest już kojarzona wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Dzięki różnorodności przepisów i nowatorskim kombinacjom smakowym staje się ona ulubionym daniem przez cały rok. Jej delikatny smak i konsystencja sprawiają, że jest idealna nie tylko na uroczyste okazje, ale także na codzienne posiłki.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Co można zrobić z białej kiełbasy? Warto wyjść poza schemat

Biała kiełbasa, oprócz tradycyjnego wykorzystania do żurku, może być użyta do różnorodnych dań. Nadaje się do pysznego farszu na pierogi lub do nadzienia pyz. Możesz również przekształcić ją w soczyste pulpety, które rozpływają się w ustach po delikatnym podduszeniu w aromatycznym sosie. Idealnie sprawdzi się sos koperkowy, cebulowy, pomidorowy lub musztardowy.

Biała kiełbasa
Biała kiełbasa Fot. Paweł Kozioł / Agencja Wyborcza.pl

Danie z białej kiełbasy na obiad? Podaj je w nieoczywistej formie

Aby przygotować białą kiełbasę jako propozycję obiadową w formie pulpetów z sosem chrzanowym, potrzebujemy:

  • 3 białe kiełbasy
  • 3 duże łyżki chrzanu
  • pół dużej cebuli
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz i natka pietruszki do smaku.

Przygotowanie tej nowatorskiej potrawy zaczynamy od przekrojenia kiełbasy na pół i wyciśnięcia mięsa do miski. Następnie doprawiamyłyżeczką musztardy i majerankiem. Całość wyrabiamy jak na kotlety mielone. W kolejnych krokach:

  1. Kroimy cebulę w piórka.
  2. Z gotowej masy uformujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Podsmażamy je na suchej patelni, na średnim ogniu, pod przykryciem.
  3. Gdy spód się zarumieni, obracamy mięso na drugą stronę i wrzucamy na patelnię cebulę, starając się umieścić ją bezpośrednio na patelni, nie na mięsie.
  4. Przykrywamy patelnię i dusimy, aż cebula i pulpeciki zrumienią się w całości.
  5. Wlewamy na patelnię śmietanę, dodajemy chrzan i 1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykrywką przez następne 5 minut.
  6. Na koniec należy zwiększyć moc palnika, aby sos się zredukował i zgęścił.
Więcej o: