Katarzyna Bosacka porównała składy sklepowych chrzanów. Wskazała, czego lepiej unikać

Chrzan to nieodłączny dodatek do wielkanocnych dań. Pasuje do mięs i jajek, z jego dodatkiem robi się ćwikłę i zupę chrzanową. Niektórzy robią go sami, inni wolą kupić w sklepie gotowy słoiczek. Katarzyna Bosacka porównała więc składy sklepowych produktów. Wybrała te, które są jej zdaniem najlepsze i zdradziła, czego powinniśmy unikać.

Katarzyna Bosacka stara się edukować Polaków, by większą wagę przykładali do tego, co znajduje się na etykietach produktów. Uczy więc, jak je czytać, tłumaczy, co jest szkodliwe, a co nie powinno nas niepokoić. Od czasu do czasu przygotowuje też obszerne porównania najpopularniejszych produktów, które można kupić w sklepach.

Przed Wielkanocą postanowiła przypomnieć swój post dotyczący chrzanów w słoiczkach. Porównała 15 produktów, przeanalizowała ich składy i wskazała, które, jej zdaniem, są najlepsze oraz czego powinniśmy unikać. 

Zobacz wideo Chrzan to korzeń niezastąpiony. Dlaczego jest taki ważny?

Katarzyna Bosacka odradza chrzan z tymi składnikami. "Niepotrzebne dodatki"

Bosacka wyjaśnia, że przede wszystkim należy patrzeć, jak duża jest procentowa zawartość korzenia chrzanu w produkcie. Zauważa, że w niektórych jest to nawet 70 proc., podczas gdy w innych zaledwie 40. "Wybierajcie te z większą ilością korzenia" - radzi.

Niemniej ważne jest to, by w słoiczku z tartym chrzanem nie było niepotrzebnych dodatków. Wymienia wśród nich: pirosiarczyn sodu (stosowany jako środek dezynfekujący, przeciwutleniający i konserwujący), mleko w proszku, gumę ksantanową (środek zagęszczający i emulgujący), gumę arabską (substancja zagęszczająca i emulgująca) oraz konserwanty. 

 

Co w takim razie powinno znajdować się w gotowym chrzanie ze sklepu? Dziennikarka przypomina, że im krótszy skład, tym lepszy. "Słoiczek z tartym chrzanem powinien zawierać przede wszystkim: korzeń chrzanu, sól, umiarkowaną ilość cukru, ocet, regulator kwasowości (np. kwasek cytrynowy), a czasem dodatek oleju i soku z cytryny" - wylicza.

Jak zrobić domowy chrzan? Przepis to żadna fizyka kwantowa

Jeżeli wolisz zrobić własny chrzan, nic nie stoi na przeszkodzie. Przepis na chrzan wielkanocny jest bardzo prosty i zawiera mało składników. Wykonanie zajmie tylko kilka minut. Oto, co będzie potrzebne.

Składniki:

  • 2 duże korzenie chrzanu,
  • 4 łyżki wrzątku,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Chrzan myjemy, osuszamy i obieramy. Obrany chrzan ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy do niego cukier, sok z cytryny oraz sól. Na koniec wlewamy wrzątek. Wszystkie składniki wystarczy teraz tylko wymieszać i już! Domowy chrzan jest gotowy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.