Jak zaskoczyć bliskich w te święta? Wystarczy, że na stole nie zabraknie kolorowych, uroczystych smakołyków. Jednym z nich są obłędne jajka faszerowane, które kuszą rozmaitymi kolorami czy pięknym podaniem. Tu nie ma wielkiej filozofii, wystarczy kilka składników i chwila spędzona w kuchni.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Faszerowane jajka w tym wydaniu nie mają konkurencji. Wielkanoc bez nich będzie smutna
Wielkanoc to przede wszystkim jajka. Swojski produkt można podać w najrozmaitszych postaciach, zaczynając od klasycznego na twardo, a kończąc na dodawaniu ich do wypieków. Odświętny stół kocha je jednak w formie faszerowanej, tu jednak warto schować klasyczny przepis do szuflady i nieco pokombinować z kolorowymi pastami, rybami, zielonymi dodatkami czy nawet mięsem!
Spoiwem i doskonałą przyprawą będzie oczywiście majonez, musztarda czy np. ostry sos sriracha. Nie może zabraknąć także dodatków jak świeża zielenina - koperek, szczypiorek, rzeżucha czy kiełki. Wisienką na torcie są rozmaite przyprawy. Poniżej zdradzamy najlepsze zestawienia, które nie tylko szybko podbiją podniebienia gości, ale już samym wyglądem zachęcą do posiłku.
Faszerowane jajka w kilku obłędnych wersjach - zapomnij o samym majonezie i postaw na kolor
Składniki na jajka z szynką:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- kilka plasterków szynki np. wędzonej,
- szczypiorek lub koperek,
- 5 rzodkiewek,
- łyżka majonezu,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- szczypta soli i grubo mielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, delikatnie obierz. Teraz ostrożnie przetnij każde jajko na pół - białko zostaw, a żółtko przełóż do miseczki.
- Szynkę drobno pokrój i dodaj do żółtek razem z majonezem, musztardą i posiekanymi w drobną kostkę rzodkiewkami.
- Całość dopraw szczypiorkiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj.
- Wskazówka - by w ładny sposób nadziać jajka, warto sięgnąć po szprycę lub rękaw cukierniczy. Wówczas masa będzie miała estetyczny i ładny kształt. Jajka możesz nadziać także przy pomocy zwykłej łyżeczki.
Jajka z makrelą, czyli ciekawa wariacja na wielkanocny stół
Składniki:
- 10 ugotowanych na twardo jajek,
- wędzona makrela,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 ogórki kiszone,
- sól,
- pieprz,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Po ugotowaniu i obraniu przetnij każde z jajek na pół i wyciągnij z nich żółtka.
- Teraz czas na rybę - makrelę dokładnie oczyść z ości, przełóż do miseczki i porwij na mniejsze kawałki.
- W misce połącz żółtka, makrelę, majonez, ogórki kiszone i szczypiorek.
- Dopraw masę farsz solą i pieprzem, a następnie napełnij nim białka.
- Posyp każde jajko koperkiem i udekoruj na koniec plasterkiem ogórka kiszonego.
Te jajka znikną w mig z wielkanocnego stołu - wszystko przez obłędne nadzienie z awokado
Składniki:
- 10 jajek na twardo,
- awokado,
- ząbek czosnku,
- łyżka soku z limonki,
- łyżeczka posiekanej kolendry,
- sól,
- pieprz,
- płatki chilli.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, delikatnie obierz. Teraz ostrożnie przetnij każde jajko na pół - białko zostaw, a żółtko przełóż do miseczki.
- Do żółtek dodaj obrane awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę, chilli, sok z limonki oraz pozostałe przyprawy. Wszystko starannie wymieszaj i rozgnieć awokado widelcem.
- Zieloną pastę przełóż do połówek jajek, udekoruj na koniec listkami kolendry i przyprawami, smacznego!