Ani jarzynowa, ani śledziowa. Sałatka szwajcarska Magdy Gessler to hit na święta. Zniknie w chwilę

Magda Gessler jakiś czas temu zaprezentowała przepis, który będzie idealny jako sałatka na Wielkanoc. Głównym składnikiem tego dania jest mortadela. Dzięki nietypowemu wyborowi, świąteczne menu nabierze nowego, zaskakującego smaku.

Podczas przygotowań do świąt wielkanocnych niektórzy trzymają się tradycji, rokrocznie prezentując te same potrawy, podczas gdy inni poszukują nowych inspiracji, eksperymentując z przepisami. Dla tych, którzy w tym roku zmagają się z brakiem pomysłów, propozycja Magdy Gessler może okazać się zbawienna.

Zobacz wideo Prowadzący "MasterChef Nastolatki" wyróżnił restaurację Gessler. Wspomina o bajońskich cenach

Najlepsza sałatka wielkanocna jest z przepisu Magdy Gessler. Wyróżnia ją jeden składnik

Znana restauratorka w jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" zaprezentowała przepis na tzw. sałatkę szwajcarską. Na tle innych wyróżnia ją jeden składnik, a mianowicie mortadela. Do jej przygotowania potrzeba dokładnie:

  • 350 g mortadeli dobrej jakości
  • 350 g sera ementaler
  • 3 łyżki majonezu
  • około 6 ogórków konserwowych i 3 łyżki wody z nich
  • jedna cebula
  • jedna łyżka musztardy
  • sól, pieprz i garść szczypiorku.

Sałatka szwajcarska z "Kuchennych rewolucji" to hit na święta. Jest pyszna

Rozpoczynając przygotowanie tej ciekawej propozycji, w pierwszej kolejności należy mortadelę i ser pokroić w cienkie plastry. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a ogórki w plasterki. Wszystkie te składniki umieszczamy w dużej misce i delikatnie mieszamy. Następnie:

  1. W osobnej miseczce przygotowujemy sos, łącząc majonez, musztardę i wodę po ogórkach konserwowych.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie energicznie mieszamy.
  3. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie dokładnie mieszamy.
  4. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i gotowe.

Sałatka szwajcarska z 'Kuchennych rewolucji' to hit na święta. Jest pysznaSałatka szwajcarska z 'Kuchennych rewolucji' to hit na święta. Jest pyszna Sałatka szwajcarska z 'Kuchennych rewolucji' to hit na święta. Jest pyszna . Foto: wjarek/iStock.com

Jaka mortadela najlepsza? Zwróć uwagę na kilka rzeczy

Przy wyborze dobrej mortadeli ważne są w pierwszej kolejności składniki. Upewnij się, że ich lista jest krótka i zawiera naturalne produkty. Zawsze wybieraj tą bez dziwnych i nienaturalnych plam i przebarwień. Następnie sprawdź, czy ma przyjemny, naturalny zapach mięsa i przypraw. Całość powinna mieć gładką i jednolitą konsystencję, lecz unikaj produktów zbitych lub gumowatych. Wybór takiej wędliny powinien być gwarancją udanej sałatki na święta.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.