Podczas przygotowań do świąt wielkanocnych niektórzy trzymają się tradycji, rokrocznie prezentując te same potrawy, podczas gdy inni poszukują nowych inspiracji, eksperymentując z przepisami. Dla tych, którzy w tym roku zmagają się z brakiem pomysłów, propozycja Magdy Gessler może okazać się zbawienna.
Znana restauratorka w jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" zaprezentowała przepis na tzw. sałatkę szwajcarską. Na tle innych wyróżnia ją jeden składnik, a mianowicie mortadela. Do jej przygotowania potrzeba dokładnie:
Rozpoczynając przygotowanie tej ciekawej propozycji, w pierwszej kolejności należy mortadelę i ser pokroić w cienkie plastry. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a ogórki w plasterki. Wszystkie te składniki umieszczamy w dużej misce i delikatnie mieszamy. Następnie:
Przy wyborze dobrej mortadeli ważne są w pierwszej kolejności składniki. Upewnij się, że ich lista jest krótka i zawiera naturalne produkty. Zawsze wybieraj tą bez dziwnych i nienaturalnych plam i przebarwień. Następnie sprawdź, czy ma przyjemny, naturalny zapach mięsa i przypraw. Całość powinna mieć gładką i jednolitą konsystencję, lecz unikaj produktów zbitych lub gumowatych. Wybór takiej wędliny powinien być gwarancją udanej sałatki na święta.