Przetestuj przepis na żurek, który po spotkaniu rozjedzie się w kilku kopiach

Żurek na zakwasie to prawdziwy ukłon w stronę tradycji. Ten niepowtarzalny smak przechodzi z pokolenia na pokolenie i cieszy się coraz większym uznaniem. Chcesz oczarować swoich gości? Przetestuj przepis, który po spotkaniu rozjedzie się w kilku kopiach.

Żurek wielkanocny na rozgrzewkę 

Wielkanoc może przywitać nas ostrym słońcem lub powtórką z zimy. Po porannej mszy oraz długim spacerze miło jest zasiąść do stołu lub przy kominku z miseczką gorącej i aromatycznej zupy. Żurek wielkanocny na naturalnym zakwasie to prawdziwy numer jeden w wielkanocnym menu. W poszukiwaniu sprawdzonego przepisu koniecznie sprawdź poniższą propozycję.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Zakwas na żurek - dobra baza to podstawa 

Dlaczego warto się postarać i przygotować własny zakwas na żurek? Gotowy produkt zamiast naturalnego aromatu i smaku ma często cierpki smak. Każdy, kto oczekuje czegoś więcej, może przetestować poniższą recepturę.

Żurek - przepis na domowy zakwas krok po kroku 

Oto prosty przepis na domowy zakwas na żurek:

  • Przygotuj czysty słoik, do którego wsyp 8 łyżek mąki żytniej dobrej jakości. 
  • W kolejnym kroku zalej mąkę pół litrem wody. 
  • Słoik przykryj gazą i odstaw na pięć dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie zamieszać zawartość. 
  • Gotowy zakwas powinien wyróżnić się mocnym, kwaśnym smakiem. 
  • Przed użyciem sprawdź, czy przygotowany produkt nie spleśniał. 
  • Domowy zakwas można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.  

Przepis na żurek - jak przygotować zupę pełną aromatów? 

Sekret udanego żurku oprócz zakwasu tkwi w naturalnych składnikach. Pełną listę niezbędnych produktów oraz przepis na żurek krok po kroku znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Składniki na żurek:

  • bulion - 2 litry, 
  • zakwas żytni z powyższego przepisu - 500 ml, 
  • biała kiełbasa - 4 sztuki, 
  • boczek - 200 g, 
  • cebula - 1 duża sztuka, 
  • chrzan - 2 łyżeczki, 
  • czosnek - 1 ząbek, 
  • śmietana 30% - 3 łyżki, 
  • przyprawy: suszony majeranek, sól i pieprz, 
  • jajko na twardo - 1 na dwie porcje 

Żurek - sposób przygotowania

Oto prosty przepis na domowy żurek na Wielkanoc

  • Zacznij od podgrzania bulionu. W kolejnym kroku na patelni podsmaż boczek oraz cebulę pokrojone w drobną kostkę. Cebulę dodajemy dopiero wtedy, gdy boczek zacznie oddawać tłuszcz. W dalszej części smaż obydwa składniki do zarumienienia. 
  • Do gorącego bulionu wsyp zawartość patelni oraz kiełbasę i gotuj całość przez 40 minut. Teraz dodaj zakwas, ale uwaga - należy to robić partiami, żeby efekt nie był zbyt kwaśny. Na początek możesz wlać połowę, następnie kolejnych kilka łyżek na zasadzie prób i testów.
  • W tym momencie do garnka dodaj rozebrany i zgnieciony czosnek, dwie łyżeczki chrzanu oraz dowolną ilość majeranku. To bardzo wdzięczna przyprawa, która nie zaszkodzi nawet w większych ilościach. Gotuj dalej przez kilka minut.
  • Pod koniec zdejmij żurek z ognia i dodaj śmietanę, do której należy wcześniej dodać kilka łyżek gorącego żuru. Ten prosty zabieg sprawi, że śmietana w żurku się nie zważy.
  • Żurek podajemy z plastrami kiełbasy i jajkiem, koniecznie w śnieżnobiałym talerzu lub miseczce. Naczynie powinno stanowić piękną bazę dla tej tradycyjnej zupy.

Zobacz też: Puszysty, wysoki, wilgotny z lekką cytrynową nutą i truskawkami - taki sernik to ja rozumiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.