Jajka faszerowane uświetnią wielkanocną ucztę. Przystawka z tymi dodatkami zachwyci gości

Jajka faszerowane to prosta, lecz wyjątkowo imponująca przystawka. Uświetni wielkanocną ucztę i zaspokoi mały głód przed głównym daniem. Z tymi dodatkami będą smakować tak, że rodzina wprost zasypie cię komplementami.

Na wielkanocnym stole koniecznie muszą pojawić się jajka. Zazwyczaj serwujemy je naszym bliskim w formie ugotowanej na miękko czy też twardo bądź z pysznym sosem, a nierzadko lądują też w tradycyjnym żurku. Coraz więcej osób przyrządza również smakowite jajka faszerowane. W wariancie z serem pleśniowym i pestkami granatu robią ogromne wrażenie.

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Idealna przystawka na wielkanocną ucztę. Jajka w takim wydaniu smakują wybornie

Przygotowanie faszerowanych jajek jest niezwykle proste i szybkie. Z zadaniem tym poradzi sobie każdy amator świątecznych przysmaków, dlatego zapisz sobie poniższy przepis na później. Z odpowiednimi dodatkami danie prezentuje się wprost wyśmienicie. Postawione na stole z pewnością zapoczątkuje burzę pochlebnych komentarzy.

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 180 g sera pleśniowego, np. roquefort lub gorgonzola,
  • kilka orzechów włoskich,
  • pół natki pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pestki granatu,
  • sól i pieprz.

Jajka faszerowane serem pleśniowym i granatem. Sposób wykonania

Do garnka wlej zimną wodę. Dodaj odrobinę soli, po czym ostrożnie umieść w środku jajka. Gotuj je przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Jajka ugotowane na twardo ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki, a następnie przekrój na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do niewielkiej miseczki. 

Orzechy włoskie drobno posiekaj, a w dalszej kolejności podsmaż na suchej patelni. Granat opłucz, przekrój i wydobądź z niego cenne pestki. Natkę pietruszki również umyj pod bieżącą wodą, po czym posiekaj. W jednym pojemniku umieść pokruszony ser, żółtka, orzechy i pietruszkę. Zmiksuj lub zblenduj, tak by składniki się połączyły. Na koniec dodaj nieco majonezu i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Po wymieszaniu napełnij białka jajek powstałym farszem. Przyda ci się w tym celu rękaw cukierniczy. Możesz też zwyczajnie wykładać farsz łyżką. Gotowe jajka umieść w eleganckim półmisku lub na talerzu i udekoruj pestkami granatu oraz pozostałą pietruszką. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.