Na wielkanocnym stole koniecznie muszą pojawić się jajka. Zazwyczaj serwujemy je naszym bliskim w formie ugotowanej na miękko czy też twardo bądź z pysznym sosem, a nierzadko lądują też w tradycyjnym żurku. Coraz więcej osób przyrządza również smakowite jajka faszerowane. W wariancie z serem pleśniowym i pestkami granatu robią ogromne wrażenie.
Przygotowanie faszerowanych jajek jest niezwykle proste i szybkie. Z zadaniem tym poradzi sobie każdy amator świątecznych przysmaków, dlatego zapisz sobie poniższy przepis na później. Z odpowiednimi dodatkami danie prezentuje się wprost wyśmienicie. Postawione na stole z pewnością zapoczątkuje burzę pochlebnych komentarzy.
Składniki:
Do garnka wlej zimną wodę. Dodaj odrobinę soli, po czym ostrożnie umieść w środku jajka. Gotuj je przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Jajka ugotowane na twardo ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki, a następnie przekrój na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do niewielkiej miseczki.
Orzechy włoskie drobno posiekaj, a w dalszej kolejności podsmaż na suchej patelni. Granat opłucz, przekrój i wydobądź z niego cenne pestki. Natkę pietruszki również umyj pod bieżącą wodą, po czym posiekaj. W jednym pojemniku umieść pokruszony ser, żółtka, orzechy i pietruszkę. Zmiksuj lub zblenduj, tak by składniki się połączyły. Na koniec dodaj nieco majonezu i dopraw całość solą oraz pieprzem.
Po wymieszaniu napełnij białka jajek powstałym farszem. Przyda ci się w tym celu rękaw cukierniczy. Możesz też zwyczajnie wykładać farsz łyżką. Gotowe jajka umieść w eleganckim półmisku lub na talerzu i udekoruj pestkami granatu oraz pozostałą pietruszką. Smacznego!