To warzywo barwi jajka lepiej niż buraki i cebula. Od tych kraszanek trudno oderwać wzrok

Farbowanie jajek na Wielkanoc to jedna z tradycji, które w wielu rodzinach przekazywane są z pokolenia na pokolenie i wciąż kultywowane. By zabarwić skorupkę na określony kolor, najlepiej użyć naturalnych barwników, czyli warzyw. Najpopularniejszym wyborem jest cebula, ale naszym zdaniem dużo bardziej spektakularny efekt otrzymasz, gdy użyjesz kapusty. Wtedy twoim oczom ukażą się piękne, niebieskie kraszanki.

Kolorowe pisanki i kraszanki (czyli jajka barwione tylko na jeden kolor, kiedyś był to wyłącznie czerwony, ale znaczenie tego słowa rozszerzyło się) to w wielu polskich domach tradycja i piękna ozdoba wielkanocnego stołu. Najlepiej do zabarwienia skorupek jajek używać naturalnych barwników, czyli różnych warzyw lub przypraw. Najczęściej stosuje się łupiny cebuli, która nadaje jajkom bordowego koloru. Nie jest to jednak jedyna opcja farbowania jajek, bo gdy skorzystamy z innych warzyw, otrzymamy inne, często jeszcze piękniejsze kolory.

Zobacz wideo Wielkanocne ozdoby, które możesz zrobić w domu

Jak pofarbować jajka na niebiesko? Użyj kapusty. Te kraszanki przyciągną wzrok każdego

Nie ma szans, by goście nie zwrócili uwagi na niebieskie pisanki, a właściwie kraszanki. Jeśli więc chcesz zafundować im ten widok i pięknie udekorować stół, łap za czerwoną kapustę i do dzieła.

Farbowanie jajek na niebiesko zacznij od posiekania połowy główki kapusty. Wrzuć ją do garnka, dodaj sól, dwie łyżki octu i wlej wodę, a potem gotuj przez 10 minut. Powstanie wywar, do którego trzeba włożyć jajka  i znów gotować 10 minut. Jajka powinny w miksturze pozostać jak najdłużej. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Można je tam zostawić nawet na całą noc.

Farbowanie jajek. Jakich warzyw użyć, by zrobić kraszanki?

Pisaliśmy już o cebuli i kapuście. Nie są to jednak jedyne naturalne barwniki, po które można sięgnąć, by zrobić pisanki i kraszanki. Jeśli chcemy, by jajka miały zielony kolor, możemy wykorzystać do barwienia szpinak. Potrzebne będą świeże zielone liście. Poza tym oczywiście garnek i woda. Jajka trzeba potem zanurzyć w szpinakowym wywarze i gotować około 15 minut. Zamiast szpinaku można też użyć pietruszki. 

Farbowanie jajek na różne koloryFarbowanie jajek na różne kolory Nelli Kovalchuk / Shutterstock

Jajka można też zabarwić burakiem. Wtedy pisanki będą miały ciemnoróżowy odcień. Do farbowania jajek nadają się również przyprawy. Można użyć curry lub kurkumy, by nadać im żółtego koloru. Potrzebne będzie trochę soli i octu, garnek z wodą oraz około pięć łyżek wybranej przyprawy.

By osiągnąć jak najlepszy efekt, warto wybierać jajka z jasną skorupką. Z kolei Ania Starmach radzi, by pofarbowane i wystudzone jajka na koniec smarować olejem. Dzięki temu kolor dłużej się utrzyma, a dodatkowo pisanki i kraszanki uzyskają ładny połysk.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.