Święta wielkanocne to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dla wielu osób, goszczących u siebie gości, oznacza to też nadmiar obowiązków domowych. Sprzątanie, gotowanie i pieczenie może sprawić, że zapał do świętowania całkiem zniknie. Warto więc ułatwić sobie pracę, organizując zadania i rozpoczynając przygotowania kilka dni wcześniej.
Babka wielkanocna to przysmak, którego nie może zabraknąć w czasie świąt. Choć jej przygotowanie wydaje się nieco czasochłonne, to efekt zdecydowanie jest tego wart. Wbrew pozorom, nie musisz jej jednak piec w świąteczny weekend. Babka zachowa bowiem świeżość nawet jeśli zrobisz ją wcześniej. Kluczowe w celu przedłużenia pysznego smaku i puszystej konsystencji okazuje się to, w jaki sposób ją przechowujemy.
Świąteczny wypiek możesz zrobić nawet tydzień wcześniej, jeśli zaraz po ostudzeniu schowasz ją na ten czas do lodówki. Niska temperatura sprawi, że po wyjęciu babka dalej będzie wyglądać i smakować zachwycająco. Jeśli jednak nie chcesz tyle czekać na spróbowanie deseru, przygotuj go na 3-4 dni przed przyjazdem gości. Po upieczeniu owiń go folią spożywczą lub aluminiową, dzięki czemu uchronisz babkę przed wysuszeniem. Co ciekawe, wypieki tego typu można także mrozić. W takim stanie "przetrwa" nawet kilka miesięcy.
Jeśli zdecydujesz się przygotować babkę piaskową dopiero w Wielki Czwartek lub Wielki Piątek, wystarczy, że zakryjesz ją kuchenną ściereczką lub umieścisz w specjalnym pojemniku, np. chlebaku. Kilkudniowe ciasto można też bez problemu "odświeżyć". Jedyne, co musisz wtedy zrobić, to polać ją specjalną miksturą z nalewki i cukru, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Celsjusza na kwadrans. Dzięki takiej polewie babka błyskawicznie odzyska wilgoć i sprężystość. Możesz też owinąć ją wilgotną bibułą i umieścić w rozgrzanym piekarniku na kilka minut. To stary i skuteczny sposób, którym posługują się nasze mamy i babcie.