Aromatyczna zupa, szczególnie podczas chłodnych świąt wielkanocnych pełni rolę smacznej rozgrzewki. Idealna po porannej mszy lub rześkim spacerze. Zastanawiasz się, co podać na obiad wielkanocny w ramach pierwszego dania? Poniżej znajdziesz kilka tradycyjnych propozycji.
Żurek i barszcz biały zajmują najwyższe pozycje na liście najbardziej popularnych zup wielkanocnych. Żurek ma nieco ostrzejszy smak, natomiast barszcz biały to aksamitna uczta dla zmysłów.
Warto też wiedzieć, że w niektórych regionach naszego kraju na Wielkanoc serwuje się też zupę chrzanową, żur lub grzybowy żurek.
Typowa polska Wielkanoc zakłada suto zastawiony stół, na którym królują raczej tłuste potrawy. Tradycyjne obiady wielkanocne mają przede wszystkim być smaczne i dostarczyć dużą dawkę energii. Co można podać w ramach drugiego dania?
Idealnym dodatkiem do mięsa będzie konfitura.
Wielkanoc słynie z dodatków. Od sałatek po jajka faszerowane, czy plastry szynki w galarecie - naprawdę jest w czym wybierać. Zastanawiasz się, co podać na obiad wielkanocny na przystawkę? Sprawdź z nami każdą z kategorii:
Sałatki:
Jajka faszerowane:
Oprócz sałatek oraz różnych wariacji na temat jajek, na wielkanocnym stole warto postawić też półmisek z pokrojoną wędliną. Kluczowe miejsce powinna zajmować też święconka: święcone jajko, kawałek chrzanu, kawałek kiełbasy, sól, pieprz oraz masło.
Wiemy już, jak skomponować tradycyjny obiad wielkanocny, a co z deserem? Dla miłośników słodkich smaków Wielkanoc jest szczególnym świętem. Oto, co można przygotować:
Tradycyjna, polska Wielkanoc bazuje na mięsie i jajkach. Przepisy dla wegan i wegetarian na obiad wielkanocny to wciąż rzadkość. Przy organizacji świątecznego spotkania wypada wziąć pod uwagę preferencje kulinarne wszystkich zaproszonych gości. Zastanawiasz się, co podać, aby nikt nie poczuł się pominięty? Poniżej znajdziesz gotowy pomysł na obiad wielkanocny wegetariański:
Zobacz też: Jak udekorować jajka faszerowane? Oto gotowe pomysły na prawdziwą ucztę dla oka