Wszyscy zachwycają się jajkami faszerowanymi pieczarkami, ja robię je na odwrót. Nikt nie może się oprzeć

Nie wiesz, co podać bliskim na święta wielkanocne? Już dziś poznaj przepisy na smakowite nietuzinkowe przekąski wielkanocne i zaskocz swoich gości oryginalną przystawką. Każdy będzie prosić o dokładkę.

Pieczarki faszerowane jajkiem na Wielkanoc - jakich składników użyć? 

Pieczarki faszerowane jajkiem na Wielkanoc to przysmak, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a na pewno wzbudzi zainteresowanie Twoich gości i domowników. Jest to zresztą przepis, który sprawdzi się nie tylko podczas Wielkanocy. Może być to również doskonała przekąska na grilla, a przecież sezon grillowy już tuż, tuż.

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne istock

Pieczarki faszerowane jajkiem można wykonać na kilka różnych sposobów, a każdy z nich opiera się o proste i łatwo dostępne składniki. Jajeczny farsz do pieczarek można przygotować w wersji prostej - klasycznej lub urozmaicić jego smak za pomocą ulubionych dodatków. Do tego celu sprawdzą się aromatyczne zioła, ale można sięgnąć także po składnik mięsny, np. drobno posiekaną szynkę. Do przygotowania pieczarek faszerowanych jajkiem nadadzą się zarówno pieczarki białe, jak i brązowe. Wiele osób przygotowując tę przekąskę, sięga jednak chętniej po pieczarki brązowe, ponieważ przeważają nad białymi intensywniejszym aromatem, a ponadto - są źródłem cennych dla organizmu składników - witaminy D oraz witamin z grupy B. Warto zaznaczyć także, że do przygotowania przekąski można użyć nie tylko jajek kurzych, ale też innego rodzaju, np. przepiórczych. Pieczarki faszerowane jajkiem prezentują się smakowicie na stole, a zaserwowanie ich na kolorowym, ozdobnym półmisku dodatkowo podniesie walory wizualne potrawy.    

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Przepis na pieczarki faszerowane jajkiem. Propozycja pierwsza 

Pierwszy przepis na pieczarki faszerowane jajkiem to klasyczna wersja przekąski, której przygotowanie jest szybkie i z pewnością poradzą sobie z nim osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Co należy przygotować?

  • 10 pieczarek (dużych)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • ¾ łyżeczki łagodnej musztardy (najlepiej miodowej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotuj w osolonej wodzie, a następnie obierz i drobno posiekaj. Przygotuj pieczarki - kapelusze obierz ze skórek, a nóżki drobno posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj olej. Gdy tłuszcz będzie już nieco nagrzany, wrzuć na patelnię cebulę i zeszklij. Dodaj posiekane nóżki pieczarek i ustaw dużą moc palnika, aby woda z pieczarek miała szansę wyparować. Gdy woda wyparuje, zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj posiekane drobno jajka, natkę pietruszki, szczypiorek, musztardę i przyprawy - sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej kapelusze pieczarek i lekko oprósz solą. Do każdego kapelusza włóż sporą porcję nadzienia. Zapiekaj przez ok. 10 minut (do momentu, aż wierzch lekko się zarumieni).  

Jajka w pieczarkach. Propozycja druga

Druga propozycja to sadzone jajka w pieczarkach. Jest to przekąska, którą śmiało można wykorzystać na przygotowanie apetycznego śniadania, nie tylko od święta. Przepis nie jest trudny, ale należy przyznać, że jeden jego krok wymaga skupienia i precyzji, o czym będzie mowa poniżej. Do przygotowania czterech sztuk jajek w pieczarkach będziemy potrzebować:

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 4 surowe jajka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • opcjonalnie ulubione zioła suszone np. bazylia, oregano, natka pietruszki    

Przygotowanie:

Pieczarki oczyść i oddziel nóżki od kapeluszy. Kapelusze lekko oprósz solą i umieść w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym uprzednio olejem lub oliwą. Do każdego kapelusza wbij ostrożnie po jednym jajku (tu jest właśnie wymagana precyzyjność, o której była wcześniej mowa), a następnie oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz do momentu, aż jajka się zetną (ok. 25-30 minut). Po wyjęciu jajek w pieczarkach z piekarnika, posyp je mieszanką ulubionych ziół suszonych. 

Pieczarki nadziewane jajkiem. Propozycja trzecia

Ostatnia propozycja na pieczarki nadziewane jajkiem to kolejny prosty przepis, który zapewne zostanie z Wami na dłużej - pieczarki faszerowane jajkiem, zapiekane pod serową "pierzynką" z mozzarelli. Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 4 ugotowane jajka
  • 300 g sera żółtego (tartego)
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 1 mozzarella
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyść, a następnie oddziel nóżki od kapeluszy. Nóżki drobno posiekaj. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę. W miseczce umieść posiekane nóżki pieczarek i jajka, a następnie dodaj roztopione masło, ser żółty, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko i dokładnie namocz każdy kapelusz, a następnie obtocz je wszystkie w bułce tartej. Przygotowane w ten sposób kapelusze umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdy z nich wyłóż odpowiednią do wielkości kapelusza ilość farszu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej pieczarce umieść plaster sera mozzarella. Zapiekaj jeszcze przez ok. 5-7 minut. 

Zobacz też: Jeśli brakuje ci pomysłów, zrób szybką sałatkę z awokado i jajkiem na Wielkanoc. Nie będziesz żałować

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.