Najlepszy farsz do jajek - proste przepisy, które zapewne zostaną z wami na dłużej

Farsz do jajek musi być wyrazisty. Jak wyczarować smaki, który pozytywnie zaskoczą twoich gości? W poszukiwaniu oryginalnych patentów na Wielkanoc wypróbuj farsz do jajek z łososiem i awokado. Te dwie propozycje przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Farsz do jajek z pieczarkami to klasyka gatunku, ale w kolejce stoją też inne smaki 

Farsz do jajek z pieczarek można traktować jako samodzielną propozycję. Przygotowanie zajmie tylko chwilę, a do pełnego sukcesu wystarczy dodać tylko jeden składnik. Miks ugotowanego na twardo żółtka, oraz pieczarek podsmażonych wcześniej z cebulą to klasyka, która się sprawdza. Każdy, kto nie ma zbyt wiele czasu na przygotowania do świąt, powinien postawić na farsz do jajek z pieczarkami. Ale równie ciekawa propozycja to łosoś i awokado.  

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Farsz do jajek z łososiem - co będzie Ci potrzebne? 

Łosoś oraz zielone dodatki sprawią, że zamiast brudnego koloru otrzymamy kolorowy farsz do jajek z wiosenną nutą. Sprawdź z nami listę składników: 

  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk, 
  • majonez - 3 łyżki, 
  • łosoś wędzony na zimno - 100 g, 
  • szczypiorek - 1 garść, 
  • szczypta pieprzu.

Kolorowy farsz do jajek z łososiem krok po kroku 

Oto przepis na wielkanocny kolorowy farsz do jajek z łososiem:

  • Zacznij od ugotowania jajek na twardo, które następnie należy wystudzić i obrać ze skorupki. W kolejnym kroku jajka podziel na pół i przy pomocy łyżeczki delikatnie usuń żółtko. 
  • Teraz "czapki białek" przełóż do miski, dodaj połowę łososia, majonez, żółtka oraz pieprz. Całość zmiksuj na gładką masę, którą następnie należy odstawić do lodówki.
  • Po upływie pół godziny wyjmij masę z lodówki i przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie wypełnij połówki białek masą, a resztę łososia pokrój w paski. Na każde z faszerowanych jajek wyłóż różyczkę z łososia i całość posyp obficie szczypiorkiem. 

Farsz do jajek faszerowanych łososiem i awokado - lista składników 

Ten zestaw gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe, wszystko za sprawą zabawy w niuanse, gdzie pierwsze skrzypce gra limonka. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania farszu do jajek faszerowanych awokado? 

  • jajka ugotowane na twardo - 6 sztuk, 
  • wędzony łosoś w plastrach - 150 g, 
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 2 sztuki, 
  • majonez - 1 łyżka, 
  • sok z limonki - 1 łyżeczka, 
  • awokado - 1 sztuka, 
  • sól morska, 
  • pieprz biały, 
  • świeży koper.

Farsz do jajek na Wielkanoc krok po kroku 

Oto kolejny przepis na farsz do jajek na Wielkanoc:

  • Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i usuń delikatnie żółtka. Miąższ z awokado przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, dodaj też dymkę posiekaną w drobną kostkę, majonez oraz przyprawy i wszystko razem utrzyj na gładką masę.
  • Teraz nadziewaj masą jajka i na wierzchu ułóż kwiaty z wędzonego łososia. Całość udekoruj koperkiem i skrop sokiem z limonki.
  • Gotowe jajka ułóż na półmisku, który wcześniej możesz udekorować liśćmi sałaty. Jajka faszerowane łososiem i awokado można też układać na paterze lub w szklanych kieliszkach. Po skończonej biesiadzie warto przygotować gościom poczęstunek na wynos, wystarczy przełożyć jajka do słoika, każdą sztukę warto dodatkowo owinąć w liść sałaty. 

Zobacz też: Jeśli brakuje ci pomysłów, zrób szybką sałatkę z awokado i jajkiem na Wielkanoc. Nie będziesz żałować

Więcej o: