Farsz do jajek z pieczarkami to klasyka gatunku, ale w kolejce stoją też inne smaki
Farsz do jajek z pieczarek można traktować jako samodzielną propozycję. Przygotowanie zajmie tylko chwilę, a do pełnego sukcesu wystarczy dodać tylko jeden składnik. Miks ugotowanego na twardo żółtka, oraz pieczarek podsmażonych wcześniej z cebulą to klasyka, która się sprawdza. Każdy, kto nie ma zbyt wiele czasu na przygotowania do świąt, powinien postawić na farsz do jajek z pieczarkami. Ale równie ciekawa propozycja to łosoś i awokado.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Farsz do jajek z łososiem - co będzie Ci potrzebne?
Łosoś oraz zielone dodatki sprawią, że zamiast brudnego koloru otrzymamy kolorowy farsz do jajek z wiosenną nutą. Sprawdź z nami listę składników:
- jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk,
- majonez - 3 łyżki,
- łosoś wędzony na zimno - 100 g,
- szczypiorek - 1 garść,
- szczypta pieprzu.
Kolorowy farsz do jajek z łososiem krok po kroku
Oto przepis na wielkanocny kolorowy farsz do jajek z łososiem:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo, które następnie należy wystudzić i obrać ze skorupki. W kolejnym kroku jajka podziel na pół i przy pomocy łyżeczki delikatnie usuń żółtko.
- Teraz "czapki białek" przełóż do miski, dodaj połowę łososia, majonez, żółtka oraz pieprz. Całość zmiksuj na gładką masę, którą następnie należy odstawić do lodówki.
- Po upływie pół godziny wyjmij masę z lodówki i przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie wypełnij połówki białek masą, a resztę łososia pokrój w paski. Na każde z faszerowanych jajek wyłóż różyczkę z łososia i całość posyp obficie szczypiorkiem.
Farsz do jajek faszerowanych łososiem i awokado - lista składników
Ten zestaw gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe, wszystko za sprawą zabawy w niuanse, gdzie pierwsze skrzypce gra limonka. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania farszu do jajek faszerowanych awokado?
- jajka ugotowane na twardo - 6 sztuk,
- wędzony łosoś w plastrach - 150 g,
- cebula dymka ze szczypiorkiem - 2 sztuki,
- majonez - 1 łyżka,
- sok z limonki - 1 łyżeczka,
- awokado - 1 sztuka,
- sól morska,
- pieprz biały,
- świeży koper.
Farsz do jajek na Wielkanoc krok po kroku
Oto kolejny przepis na farsz do jajek na Wielkanoc:
- Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i usuń delikatnie żółtka. Miąższ z awokado przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, dodaj też dymkę posiekaną w drobną kostkę, majonez oraz przyprawy i wszystko razem utrzyj na gładką masę.
- Teraz nadziewaj masą jajka i na wierzchu ułóż kwiaty z wędzonego łososia. Całość udekoruj koperkiem i skrop sokiem z limonki.
- Gotowe jajka ułóż na półmisku, który wcześniej możesz udekorować liśćmi sałaty. Jajka faszerowane łososiem i awokado można też układać na paterze lub w szklanych kieliszkach. Po skończonej biesiadzie warto przygotować gościom poczęstunek na wynos, wystarczy przełożyć jajka do słoika, każdą sztukę warto dodatkowo owinąć w liść sałaty.
Zobacz też: Jeśli brakuje ci pomysłów, zrób szybką sałatkę z awokado i jajkiem na Wielkanoc. Nie będziesz żałować