Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią - wielkie ucztowanie w gronie najbliższych. Między żurkiem z białą kiełbasą a jajkami z majonezem, warto skosztować słodkiego deseru. Najlepiej sprawdzi się tu babka żołądkowa, czyli klasyk wśród polskich wypieków.
Przygotowanie babki żołądkowej nie powinno przysporzyć nam trudności. Tak długo, jak będziemy trzymać się receptury, deser powinien wyjść pyszny i puszysty. Pokrojony na kawałki robi ogromne wrażenie. Z poniższym przepisem czekają nas same komplementy i pochwały od gości.
Składniki:
Jajka wyjmij z lodówki nieco wcześniej, tak by zyskały temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do miski. Masło utrzyj z cukrem białym i waniliowym na puszystą masę. Rozbij jajka, a białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy cukrowej i utrzyj do połączenia składników. W następnym kroku wlej olej i ponownie wszystko wymieszaj.
Do powstałej masy cukrowo-jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie zamieszaj łyżką lub szpatułką. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, którą następnie przełóż do ciasta. Uzyskane ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej z nich wsyp kakao i wlej dwie łyżki wody, do kolejnej dodaj mak, a ostatnią zostaw tak, jak jest.
Klasyczną keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na spód wyłóż najpierw ciasto z makiem, po czym wyrównaj jego powierzchnię. Drugą warstwę będzie stanowiła ciemna masa z kakao. Ponownie wyrównaj. Na koniec wyłóż jasną część ciasta. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmij babkę do ostudzenia i zaserwuj gościom pyszny deser oprószony cukrem pudrem lub polany domowym lukrem. Smacznego!