Już za kilka dni miliony Polaków wyruszy w odwiedziny do swoich bliskich. Organizując świąteczną ucztę, warto pamiętać o słodkich przekąskach. Między żurkiem a jajkami w różnej formie najlepiej zaserwować babkę jogurtową z orzeźwiającym cytrynowym lukrem domowej roboty. Rarytas taki, że głowa mała.
Przepis na babkę jogurtową jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Co roku do niego zaglądam, a efekty zawsze zachwycają. Pyszny deser przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskich wypieków - zarówno tym młodszym, jak i starszym. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a po połączeniu wszystkich składników, wystarczy wstawić formę z masą do piekarnika i gotowe!
Składniki na babkę:
Składniki na lukier:
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do miski wbij jajka, wsyp drobny cukier do wypieków i dodaj nieco ekstraktu z wanilii (możesz też użyć cukru waniliowego). Ubijaj całość mikserem na najwyższych obrotach, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Stopniowo dolewaj olej, nie przestając ubijać.
Do powstałej masy wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Rób to partiami, na przemian z dolewaniem jogurtu. Kiedy wszystkie składniki znajdą się w misce, wymieszaj je dokładnie szpatułką, do połączenia. Przelej ciasto do formy na babkę, po czym wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza. Piecz przez ok. godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Na koniec polej babkę domowym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego!