Babka jogurtowa to mój osobisty faworyt na Wielkanoc. Za każdym razem słyszę prośby o przepis

Babka jogurtowa to doskonała propozycja podania wielkanocnego deseru. Miękkie, delikatne ciasto oblane słodkim lukrem cytrynowym wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie jej jest banalnie proste, a lista składników - krótka. Polecamy zapoznać się z poniższym przepisem.

Już za kilka dni miliony Polaków wyruszy w odwiedziny do swoich bliskich. Organizując świąteczną ucztę, warto pamiętać o słodkich przekąskach. Między żurkiem a jajkami w różnej formie najlepiej zaserwować babkę jogurtową z orzeźwiającym cytrynowym lukrem domowej roboty. Rarytas taki, że głowa mała.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Najlepszy deser na święta wielkanocne. Babka jogurtowa dosłownie rozpływa się w ustach

Przepis na babkę jogurtową jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Co roku do niego zaglądam, a efekty zawsze zachwycają. Pyszny deser przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskich wypieków - zarówno tym młodszym, jak i starszym. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a po połączeniu wszystkich składników, wystarczy wstawić formę z masą do piekarnika i gotowe!

Składniki na babkę:

  • 230 ml jogurtu naturalnego,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 210 g drobnego cukru,
  • 150 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego),
  • 4 jajka rozm. L,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Składniki na lukier:

  • 170 g cukru pudru,
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym. Sposób wykonania

Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do miski wbij jajka, wsyp drobny cukier do wypieków i dodaj nieco ekstraktu z wanilii (możesz też użyć cukru waniliowego). Ubijaj całość mikserem na najwyższych obrotach, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Stopniowo dolewaj olej, nie przestając ubijać. 

Do powstałej masy wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Rób to partiami, na przemian z dolewaniem jogurtu. Kiedy wszystkie składniki znajdą się w misce, wymieszaj je dokładnie szpatułką, do połączenia. Przelej ciasto do formy na babkę, po czym wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza. Piecz przez ok. godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Na koniec polej babkę domowym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego!

Więcej o: