Mazurek z białą czekoladą i owocowym dodatkiem. Wygląda i smakuje jak od Magdy Gessler

Domowy mazurek z białą czekoladą może wyglądać i smakować wykwintnie. Przygotowanie go to nic trudnego. Warto jednak mieć dobry przepis, by nie popełniać błędów. Oto przepis na wielkanocnego mazurka z białą czekoladą i owocami.

Dawniej mazurek był słodką nagrodą na zakończenie Wielkiego Postu. Po czterdziestu dniach pokutnych dla wiernych następował długo wyczekiwany koniec wyrzeczeń. W zależności od regionu mazurki smakowały inaczej. Wyróżniamy mazurki z tak zwaną nakładką, otwarte, nadziewane dżemem, kremem lub kajmakiem. Prezentujemy jednak przepis na nieco nowocześniejszą wersję, czyli mazurek z białą czekoladą i malinami. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Mazurek z białą czekoladą - przepis. Owoców nie może zabraknąć 

Mazurek z białą czekoladą z pewnością zaskoczy gości. Przede wszystkim wygląda niecodziennie i pięknie. Po drugie, obłędnie smakuje. A wszystko to za sprawą dodatku - mrożonych malin lub dżemu malinowego. Dzięki temu ciasto jest słodko-kwaśne i nie da mu się oprzeć. 

Składniki: 

  • 250 g mąki, 
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 180 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • 2 żółtka. 

Składniki na masę: 

  • 3 łyżki dżemu malinowego lub mrożonych owoców, 
  • 250 g białej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc. 

Obłędny mazurek wielkanocny z białą czekoladą. Przepis na mazurek, który goście pokochają 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiewamy z kakao. Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy masło, cukier, sól, siekamy nożem na piasek.  
  2. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności i wkładamy na około dwie godziny do lodówki.  
  3. Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. 
  4. Czekoladę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę. Ostudzony kruchy spód smarujemy dżemem malinowym, wylewamy masę czekoladową i dekorujemy w dowolny sposób.  
Więcej o: