-
Haps
-
Wielkanoc
- Mazurek z białą czekoladą i owocowym dodatkiem. Wygląda i smakuje jak od Magdy Gessler
Mazurek z białą czekoladą i owocowym dodatkiem. Wygląda i smakuje jak od Magdy Gessler
Domowy mazurek z białą czekoladą może wyglądać i smakować wykwintnie. Przygotowanie go to nic trudnego. Warto jednak mieć dobry przepis, by nie popełniać błędów. Oto przepis na wielkanocnego mazurka z białą czekoladą i owocami.
Dawniej mazurek był słodką nagrodą na zakończenie Wielkiego Postu. Po czterdziestu dniach pokutnych dla wiernych następował długo wyczekiwany koniec wyrzeczeń. W zależności od regionu mazurki smakowały inaczej. Wyróżniamy mazurki z tak zwaną nakładką, otwarte, nadziewane dżemem, kremem lub kajmakiem. Prezentujemy jednak przepis na nieco nowocześniejszą wersję, czyli mazurek z białą czekoladą i malinami.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Mazurek z białą czekoladą - przepis. Owoców nie może zabraknąć
Mazurek z białą czekoladą z pewnością zaskoczy gości. Przede wszystkim wygląda niecodziennie i pięknie. Po drugie, obłędnie smakuje. A wszystko to za sprawą dodatku - mrożonych malin lub dżemu malinowego. Dzięki temu ciasto jest słodko-kwaśne i nie da mu się oprzeć.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 180 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 żółtka.
Składniki na masę:
- 3 łyżki dżemu malinowego lub mrożonych owoców,
- 250 g białej czekolady,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.
Obłędny mazurek wielkanocny z białą czekoladą. Przepis na mazurek, który goście pokochają
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy z kakao. Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy masło, cukier, sól, siekamy nożem na piasek.
- Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności i wkładamy na około dwie godziny do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Czekoladę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę. Ostudzony kruchy spód smarujemy dżemem malinowym, wylewamy masę czekoladową i dekorujemy w dowolny sposób.