W Wielki Piątek przygotowuję indyjskie kotleciki. Robię podwójną porcję, bo znikają w 10 minut

W Wielki Piątek katolików obowiązuje ścisły post. Z tego powodu wiele osób szuka przepisów na bezmięsne dania. Przygotuj te aromatyczne indyjskie kotleciki, a z pewnością zasmakują każdemu.

Wielki Piątek to dzień męki i śmierci Chrystusa. Tego dnia w kościele nie odbywa się msza święta, a katolicy są zobligowani do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych i obowiązuje ich ścisły post ilościowy. Wiele osób zastanawia się, co można przygotować na obiad. Jak się okazuje, kotlety bez mięsa wcale nie muszą być nudne. Smakują wyśmienicie nie tylko podczas postu.

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska? Kotleciki aloo tikki to wspaniały pomysł na bezmięsny obiad

Kuchnia indyjska cechuje się mnogością przypraw. Jest aromatyczna i króluje w niej imbir, kolendra, cynamon, kmin, papryka chilli i sezam. Najpopularniejsze dania kuchni indyjskiej to kofta, tikka masala, czy butter chicken. Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie smacznego przepisu na obiad bez mięsa, koniecznie wypróbuj przepis na indyjskie kotleciki.

Aloo tikkiAloo tikki Aloo tikki, istock/@16

Aloo tikki to kotleciki przygotowywanie z ziemniaków i zielonego groszku. Często można je kupić na street foodzie w Indiach, ale z łatwością możemy przygotować je samodzielnie w domu. Najczęściej podawane są z chutneyem miętowym lub tamaryndowym, ale dobrze smakują również z sałatką, ryżem lub w burgerze.

Co zrobić na bezmięsny obiad? Te kotleciki smakują wybornie. Zrobisz je raz i na pewno powtórzysz

Przygotowanie indyjskich kotlecików jest bardzo proste i z pewnością poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Potrzebujesz:

  • 3-4 ziemniaki,
  • 2-3 marchewki,
  • puszkę groszku zielonego,
  • cebulę,
  • papryczkę chilli,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • łyżeczkę kminu,
  • kawałek około 2 cm imbiru,
  • bułkę tartą,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypiorek,
  • kolendrę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść kolendry.

Ugotuj ziemniaki i odstaw do przestudzenia. Posiekaj szczypiorek, cebulę, czosnek, chilli i imbir. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż papryczkę, cebulę oraz czosnek. Kiedy ziemniaki będą chłodne, rozgnieć je tłuczkiem i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek, podsmażone warzywa, mąkę i przyprawy. Wszystko wymieszaj na gładką masę, a potem formuj kotlety. Przed wrzuceniem na patelnię obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.