Dorota Szelągowska zdradziła przepis na mazurka. Wcale nie dodaje kajmaku. Wychodzi obłędny

Jakie ciasto na Wielkanoc? Święta oczywiście nie mogą obejść się bez mazurka. Zamiast jednak przygotowywać go w tradycyjny sposób, wypróbuj ten przepis. Zachwyci wszystkich, a ze stołu zniknie z błyskawicznie.

Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto na Wielkanoc będzie najlepsze, zapomnij o tradycyjnym kajmakowym mazurku i wypróbuj przepis od Doroty Szelągowskiej. Tak przygotowane ciasto zaskoczy wszystkich gości i będzie oryginalną alternatywą. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jak wygląda tradycyjny mazurek wielkanocny? Przepis Doroty Szelągowskiej zachwyci twoich gości

Mazurek to rodzaj płaskiego ciasta. Najczęściej robiony jest z kruchej masy, ale także można przyrządzić go na biszkoptowym lub orzechowym spodzie. Przekładany jest masą kajmakową, orzechową, dżemem, marmoladą lub kremem orzechowym. Wierzch placka często jest przyozdobiony, dzięki czemu mazurek zyskuje piękny wygląd.

 

Jakie ciasto na Wielkanoc? Dorota Szelągowska postępuje zgodnie z polską tradycją i na Instagramie podzieliła się przepisem na wielkanocnego mazurka. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, a takie wydanie placka zasmakuje każdemu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Co potrzeba do mazurka? Ten przepis wcale nie jest trudny w przygotowaniu 

Do przygotowania spodu pod mazurka z przepisu Doroty Szelągowskiej potrzebujesz:

  • kostkę masła,
  • 3 żółtka,
  • 6 łyżek cukru, 
  • 2 szklanki mąki,
  • odrobinę soli.

Ciasto zagnieć. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie włóż do niej ciasto i umieść na 15 minut w zamrażarce. Po upływie tego czasu nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w 180 stopniach przez kilkanaście minut, aż się zarumieni.

Następnie przejdź do przygotowywania konfitury. Przygotuj:

  • opakowanie mrożonych wiśni,
  • laskę wanilii,
  • szczyptę chilli,
  • łyżeczkę wody różanej,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • łyżkę soku z cytryny.

Wiśnie wrzuć na patelnie i duś je z dodatkiem wanilii, kardamonu, wody różanej i chilli. Redukuj, aż masa nabierze konsystencji konfitury i zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia.

Ostatnim etapem jest przygotowanie ganache, czyli kremu. Potrzebujesz:

  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 200 mln śmietanki 30%,
  • kwiaty do dekoracji (opcjonalnie).

Czekolady należy posiekać i roztopić w śmietance, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Spód wykładamy chłodną konfiturą i zalewamy ganache. Dekorujemy kwiatami. To wszystko!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.