To już ostatni dzwonek na świąteczne przygotowania. Co prawda, niektóre rarytasy warto przygotować na ostatni moment jak np. ciasta i sałatki, jednak mięso warto zrobić z wyprzedzeniem. Mowa tu m.in. o świątecznej szynce doprawionej nieco nietypowymi dodatkami, które zapewnią soczysty i obłędny smak.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Wielkanocna szynka pieczona. Za tą marynatę pochwali cię sama teściowa
Publikujszynka domowej roboty to niemalże klasyka, która przygotowywana jest w wielu domach. Warto jednak wcześniej poznać kilka złotych rad, które pozwolą zapobiec nadmiernemu spieczeniu, czy wysuszeniu mięsa. Z naszym przepisem jest to nie groźne, bo nie brakuje w składzie marynaty esencjonalnych i wilgotnych past i dodatków.
Aby w ciekawy sposób podrasować wielkanocną szynkę, warto zamarynować ją m.in. ząbkach czosnku, cebuli, chrzanie, keczupie lub odrobinie passaty i oczywiście musztardzie, która nada całości smaku. charakteru. Tak przygotowane mięso powinno jednak w spokoju poleżakować nawet dobę. Po tym czasie wystarczy przełożyć szynkę do rękawa i piec w odpowiedniej temperaturze. Więcej szczegółów i pełen skład zdradzamy w przepisie poniżej.
Szynka wielkanocna pieczona w chrzanie i musztardzie
Składniki:
- 1 kg surowej szynki wieprzowej,
- łyżeczka tartego chrzanu,
- 2 łyżki musztardy,
- łyżka keczupu,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- garść listków laurowych,
- kilka ziarenek pieprzu,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Na początek umyj mięso, osusz je ręcznikami papierowymi, a następnie oczyść z błonek.
- Teraz natrzyj szynkę solą i przygotuj marynatę.
- W miseczce połącz chrzan, keczup, musztardę, rozgniecione kulki pieprzu oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Szynkę starannie natrzyj marynatą, na wierzchu ułóż kilka listków laurowych i wszystko starannie owiń w folię. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na 12 godzin lub nawet dobę.
- Zamarynowaną szynkę przełóż do brytfanny.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez godzinę. Wskażówka - szynkę można piec w rękawie do pieczenia - wówczas będzie znacznie bardziej soczysta.
- Po tym czasie usuń rękaw lub pokrywkę i piecz szynkę do ładnego zarumienienia około 20 minut.
- Szynkę ostudź i krój w cienkie plasterki, smacznego!