Wielkanocny obiad to zwykle pieczone mięso. Proste do przygotowania i pyszne. Warto jednak postawić na coś innego, ale równie prostego. U mnie już kolejny rok z rzędu wielkanocnym obiadem będzie zapiekana biała kiełbasa. Goście szaleją na jej punkcie.
fot.istock/Ann_Zhuravleva
REKLAMA
REKLAMA
Biała kiełbasa zapiekana to jedno z ulubionych dań wielkanocnych w moim domu. Soczysta i z chrupiącą skórką oraz słodką cebulką, podawana jest z chrzanem i musztardą - jak kto woli. Podpowiadam, jak przygotować to danie, by goście poprosili o dokładkę. W moim domu ta potrawa zawsze cieszy się popularnością. Często nawet nie czekamy do świąt, by ją podać. Zajadamy się tą kiełbasą bez żadnej okazji.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Zapiekana biała kiełbasa - przepis. Wielkanocny obiad, który zaskoczy gości
Zapiekana biała kiełbasa pojawia się na naszym stole głównie w Wielkanoc, ale i tak jest rzadkością. Warto jednak zaserwować ją na świątecznym stole, bo może być naprawdę pysznym obiadem. Przygotowuje się ją w banalny sposób, a potrafi smakować naprawdę wykwintnie.
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego wkładamy kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Mieszamy białe wino, musztardę francuską, sos sojowy, miód i przyprawy. Gdy składniki się połączą, zalewamy kiełbasę marynatą.
Boczek kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim kiełbasę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy naczynie żaroodporne z kiełbasą. Wcześniej musimy przykryć je folią aluminiową. Pieczemy 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.