Goście na pewno nie spodziewają się takiego obiadu. Zrób to zamiast pieczonego mięsa, by ich zaskoczyć

Wielkanocny obiad to zwykle pieczone mięso. Proste do przygotowania i pyszne. Warto jednak postawić na coś innego, ale równie prostego. U mnie już kolejny rok z rzędu wielkanocnym obiadem będzie zapiekana biała kiełbasa. Goście szaleją na jej punkcie.

Biała kiełbasa zapiekana to jedno z ulubionych dań wielkanocnych w moim domu. Soczysta i z chrupiącą skórką oraz słodką cebulką, podawana jest z chrzanem i musztardą - jak kto woli. Podpowiadam, jak przygotować to danie, by goście poprosili o dokładkę. W moim domu ta potrawa zawsze cieszy się popularnością. Często nawet nie czekamy do świąt, by ją podać. Zajadamy się tą kiełbasą bez żadnej okazji.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Zapiekana biała kiełbasa - przepis. Wielkanocny obiad, który zaskoczy gości 

Zapiekana biała kiełbasa pojawia się na naszym stole głównie w Wielkanoc, ale i tak jest rzadkością. Warto jednak zaserwować ją na świątecznym stole, bo może być naprawdę pysznym obiadem. Przygotowuje się ją w banalny sposób, a potrafi smakować naprawdę wykwintnie.  

Składniki: 

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebule, 
  • 150 g wędzonego boczku, 
  • ½ szklanki białego wina, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 4 łyżki musztardy francuskiej 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • przyprawy: pieprz, majeranek, papryka ostra, szczypta chilli. 

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.  
  2. Mieszamy białe wino, musztardę francuską, sos sojowy, miód i przyprawy. Gdy składniki się połączą, zalewamy kiełbasę marynatą.  
  3. Boczek kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim kiełbasę. 
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy naczynie żaroodporne z kiełbasą. Wcześniej musimy przykryć je folią aluminiową. Pieczemy 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.  
Więcej o: