Biała kiełbasa zapiekana to jedno z ulubionych dań wielkanocnych w moim domu. Soczysta i z chrupiącą skórką oraz słodką cebulką, podawana jest z chrzanem i musztardą - jak kto woli. Podpowiadam, jak przygotować to danie, by goście poprosili o dokładkę. W moim domu ta potrawa zawsze cieszy się popularnością. Często nawet nie czekamy do świąt, by ją podać. Zajadamy się tą kiełbasą bez żadnej okazji.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Zapiekana biała kiełbasa - przepis. Wielkanocny obiad, który zaskoczy gości
Zapiekana biała kiełbasa pojawia się na naszym stole głównie w Wielkanoc, ale i tak jest rzadkością. Warto jednak zaserwować ją na świątecznym stole, bo może być naprawdę pysznym obiadem. Przygotowuje się ją w banalny sposób, a potrafi smakować naprawdę wykwintnie.
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy,
- 2 cebule,
- 150 g wędzonego boczku,
- ½ szklanki białego wina,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego,
- przyprawy: pieprz, majeranek, papryka ostra, szczypta chilli.
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
- Mieszamy białe wino, musztardę francuską, sos sojowy, miód i przyprawy. Gdy składniki się połączą, zalewamy kiełbasę marynatą.
- Boczek kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim kiełbasę.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy naczynie żaroodporne z kiełbasą. Wcześniej musimy przykryć je folią aluminiową. Pieczemy 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.