Jak zrobić pasztet? Od lat korzystam z tego przepisu. Wychodzi miękki i wystarcza nawet na 5 dni

Jak zrobić pasztet? To pytanie przed świętami zadaje sobie wiele osób. Nic dziwnego, bo pasztet to jedna z obowiązkowych potraw na wielkanocnym stole. Powinien być miękki, puszysty i bosko pachnieć. Znamy przepis, dzięki któremu tak właśnie będzie.

Domowy pasztet rozpływający się w ustach to coś, co podczas świąt lubimy najbardziej. Powstało kilka jego wariacji, ale klasyczna mięsna wersja wciąż jest numerem jeden. Pasztet symbolizuje tradycję, wiosnę i nowy początek. Jest wyrazem obfitości po okresie Wielkiego Postu. Przygotowuje się go z różnych rodzajów mięsa, wzbogaca przyprawami oraz ziołami.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić pasztet?

Niektórzy preferują pasztet na bogato, tj. dodają do niego boczek, śliwki, grzyby czy trufle. Podczas świąt wielkanocnych najbezpieczniej jednak podać klasyczny pasztet, bez dodatków. Wtedy będziesz mieć pewność, że każdy go spróbuje i na pewno zakocha się w tym smaku. Do przygotowania tradycyjnego pasztetu będzie ci potrzebne:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g mięsa wołowego,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, liście laurowe, ziarna jałowca.

Mięso wieprzowe i wołowe zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziarna jałowca, sól i gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny). W połowie gotowania dorzuć wątróbkę. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na patelni. Zmiel ugotowane mięso z warzywami i dodaj jajka, bułkę tartą oraz resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Jak zrobić pasztet?Jak zrobić pasztet? Fot. Paweł Kozioł / Agencja Wyborcza.pl

Przepis na pasztet z różnych mięs. Będzie świeży przez kilka dni

Posmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż powstałą masę. Ja zawsze robię pasztet w keksówce, wtedy od razu wychodzi idealny kształt. Włóż do piekarnika, przykryj folią aluminiową i piecz przez godzinę w 180 st. C. Po upieczeniu zostaw pasztet do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Możesz go podawać z chrzanem, ćwikłą, konfiturą z czerwonej cebuli, ogórkami kiszonymi albo świeżym pieczywem. Przechowuj go w lodówce w szczelnym pojemniku, a zachowa świeżość nawet przez 5 dni. Jeśli chcesz urozmaicić ten przepis, możesz dodać do masy wybrane owoce, np. żurawinę, morele czy jabłka. Świetnie połączą się ze smakiem mięsa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.