Wielkanocna babka last minute. Dodaję do niej cytrusy i wychodzi zniewalająco smaczna i piękna

Obawiasz się, że zabraknie ci czasu na wielkanocne przygotowania? Nie rezygnuj z tradycyjnych przepisów i zapomnij o sklepowych produktach. Z naszym przepisem uda się upiec obłędną babkę dosłownie last minute. Jej sekretem jest nie tylko ekspresowe wykonanie, ale i dodatek soku z cytrusów.

Nie ryzykuj z wymyślnymi wypiekami i postaw na wielkanocną klasykę. Mowa tu rzecz jasna o obłędnej babce, która zawsze wychodzi i na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tu nie trzeba wielu składników i skomplikowanych czynności - zarezerwuj kilka minut, a święta będą smakować wyśmienicie.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Zawsze dodaje sok do babki wielkanocnej. Dzięki temu jest pulchna i wilgotna

Do Wielkanocy pozostało coraz mniej czasu, dlatego warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z naszym sprytnym przepisem. Pozwoli on przygotować kultowe ciasto dosłownie na ostatni moment. Cukiernicza porażka raczej nie powinna być brana pod uwagę, bo cały proces to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy jedynie kilka składników, szybkie miksowanie i siup do foremki. 

Sekretem udanej babki jest sekretny składnik, czyli sok z pomarańczy, a także skórka otarta z owocu. Warto iść w tej kwestii na całość i dodać także konfiturę lub dżem z cytrusów - to sprawi, że wielkanocne ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, a jego tekstura delikatna i gąbczasta. Wisienką na przysłowiowym torcie jest estetyczna dekoracja - tu zda egzamin, polewa z białej czekolady, lukier lub cukier puder i świeże owoce. 

Taka babka zniknie w mgnieniu oka. Podaj ją a Wielkanoc, a nie pożałujesz

Składniki: 

  • 140 g masła,
  • 4 jajka,
  • 230 g mąki pszennej tortowej,
  • 160 g drobnego cukru,
  • 6 łyżek mleka,
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką pomarańczową,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • skórka otarta z pomarańczy lub odrobina tej kandyzowanej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przełóż masło do miski i zacznij je ucierać przy pomocy miksera. Stopniowo dosypuj cukier. Powinna powstać gładka, jasna masa.
  2. Kolejno dodaj jajka oraz dżem pomarańczowy. 
  3. Do masy stopniowo wsypuj mąkę i sodę oczyszczoną, cały czas miksując, a następnie podlej wszystko  mlekiem. 
  4. Na koniec dodaj do ciasta skórkę z pomarańczy. Wszystko ostatecznie wymieszaj i przełóż do keksówki lub formy na babkę. 
  5. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 45 minut - pod koniec warto zrobić próbę suchego patyczka i ewentualnie wydłużyć czas. 
  6. Po tym jak ciasto ostygnie, nasącz je sokiem z pomarańczy. Wystarczy nakłuć babę wykałaczką i łyżka po łyżce oblewać babę sokiem. 
  7. Gotowe ciasto wielkanocne ozdób lukrem lub polewą z białej czekolady - smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.