Nie ryzykuj z wymyślnymi wypiekami i postaw na wielkanocną klasykę. Mowa tu rzecz jasna o obłędnej babce, która zawsze wychodzi i na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tu nie trzeba wielu składników i skomplikowanych czynności - zarezerwuj kilka minut, a święta będą smakować wyśmienicie.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Zawsze dodaje sok do babki wielkanocnej. Dzięki temu jest pulchna i wilgotna
Do Wielkanocy pozostało coraz mniej czasu, dlatego warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z naszym sprytnym przepisem. Pozwoli on przygotować kultowe ciasto dosłownie na ostatni moment. Cukiernicza porażka raczej nie powinna być brana pod uwagę, bo cały proces to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy jedynie kilka składników, szybkie miksowanie i siup do foremki.
Sekretem udanej babki jest sekretny składnik, czyli sok z pomarańczy, a także skórka otarta z owocu. Warto iść w tej kwestii na całość i dodać także konfiturę lub dżem z cytrusów - to sprawi, że wielkanocne ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, a jego tekstura delikatna i gąbczasta. Wisienką na przysłowiowym torcie jest estetyczna dekoracja - tu zda egzamin, polewa z białej czekolady, lukier lub cukier puder i świeże owoce.
Taka babka zniknie w mgnieniu oka. Podaj ją a Wielkanoc, a nie pożałujesz
Składniki:
- 140 g masła,
- 4 jajka,
- 230 g mąki pszennej tortowej,
- 160 g drobnego cukru,
- 6 łyżek mleka,
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką pomarańczową,
- sok z połówki pomarańczy,
- skórka otarta z pomarańczy lub odrobina tej kandyzowanej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Na początek przełóż masło do miski i zacznij je ucierać przy pomocy miksera. Stopniowo dosypuj cukier. Powinna powstać gładka, jasna masa.
- Kolejno dodaj jajka oraz dżem pomarańczowy.
- Do masy stopniowo wsypuj mąkę i sodę oczyszczoną, cały czas miksując, a następnie podlej wszystko mlekiem.
- Na koniec dodaj do ciasta skórkę z pomarańczy. Wszystko ostatecznie wymieszaj i przełóż do keksówki lub formy na babkę.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 45 minut - pod koniec warto zrobić próbę suchego patyczka i ewentualnie wydłużyć czas.
- Po tym jak ciasto ostygnie, nasącz je sokiem z pomarańczy. Wystarczy nakłuć babę wykałaczką i łyżka po łyżce oblewać babę sokiem.
- Gotowe ciasto wielkanocne ozdób lukrem lub polewą z białej czekolady - smacznego!