Kiełbasa w tym wydaniu będzie gwiazdą na wielkanocnym stole. Wystarczy otulić ją owocami i zapiec

Nie tylko żurek i soczyste pieczenie mogą królować podczas wielkanocnego obiadu. Postaw na białą kiełbasę w nietypowym wydaniu, a goście padną z wrażenia. Tajemnica tkwi w słodko-kwaśnych owocach, które zastąpią tradycyjny chrzan czy musztardę.

Obiad wielkanocny to ważny element rodzinnego świętowania. Jeśli szukasz przepisu na ciepłą i powalającą aromatem potrawę, przygotowaliśmy dla ciebie przepis, który zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mowa tu o białej kiełbasie zapiekanej w towarzystwie... owoców!

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Biała kiełbasa z niespodzianką. Ten przepis to przepis na wielkanocny sukces

W wielkanocnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych przysmaków i swojskich produktów. Biała kiełbasa to klasyka wśród klasyki, warto jednak pomyśleć nad oryginalnym podaniem, które zachwyci całą rodzinę. Nasza receptura może na pierwszy rzut oka brzmieć dosyć odważnie, jednak zapewniamy, że już po jednym kęsie mięso w towarzystwie tajemniczego składnika będzie dosłownie rozpływać się w ustach. 

Biała kiełbasa jak doskonale wiadomo lubi dodatki - zazwyczaj serwujemy ją z musztardą, chrzanem lub białym sosem. Dzisiejsza propozycja jednak nieco się różni od klasyków, bo łączy mięsny rarytas z pieczonymi jabłkami. Taki duet doskonale się komponuje, pięknie pachnie i jeszcze lepiej prezentuje się w półmisku na wielkanocnym stole. 

Przepis na białą kiełbasę z jabłkami. Owoce nadadzą całości charakteru 

Składniki:

  • 5 surowych, białych kiełbasek,
  • 10 plasterków boczku,
  • jabłko najlepiej nieco kwaśniejszej odmiany,
  • 2 cebule,
  • 500 ml soku jabłkowego,
  • kilka łyżeczek musztardy,
  • pieprz grubo mielony, 
  • zielenina do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażenia na patelni - najlepiej na maśle klarowanym. 
  2. Gdy cebula szkli się na patelni, owiń każdą kiełbaskę w dwa, dosyć cienkie plasterki boczku.
  3. Kiełbaski ułóż na podsmażonej cebuli, a ich wierzch posmaruj lekko musztardą i posyp grubo mielonym  pieprzem. Wskazówka - kiełbasę przenieś na patelnię z cebulą tylko, jeśli masz pewność, ze to naczynie może trafić do piekarnika. W przeciwnym razie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. 
  4. Pokrojone na grube plastry jabłko powciskaj między wolne przestrzenie pomiędzy naszymi białymi kiełbasami. Na koniec zalej wszystko dodatkowo sokiem jabłkowy - powinien być 100 proc. naturalny - nie dodaj napoju jabłkowego, bo wówczas cały przepis pójdzie na marne.
  5. Kiełbasę w jabłkach piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Wskazówka - mięso najlepiej przykryć początkowo pokrywką i np. 15 minut przed końcem ściągnąć pokrywkę, by całość pięknie się zarumieniła.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.