To nie sushi, a śledzik w przepysznym zawijańcu. Podany na Wielkanoc zrobi prawdziwą furorę

Śledzia pod pierzynką zna niemal każdy, jednak ta wersja to totalny obłęd! Wszystko przez kolorowe dodatki, które otulają rybę niczym klasyczne sushi. Taki kształt pięknie się zaprezentuje na odświętnym stole, ale posłuży za idealną przekąskę "na raz".

Wielkanocny stół to nie tylko jajka, sałatki i babcine ciasta. Na odświętnym stole powinny znaleźć się także zimne przekąski, które umilą biesiadowanie i długie, rodzinne rozmowy. Naszą dzisiejszą propozycją jest śledź zawinięty w obłędne dodatki. To nieco bardziej oryginalna wersja przepisu na rybę pod pierzynką. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledź w tym wydaniu nie ma równych. Tu danie zbierze same pochwały podczas Wielkanocy

Podczas wielkanocnych przygotowań warto nieco zaszaleć i włożyć nieco więcej starań w smakowitości - wówczas zaskoczymy gości nietuzinkowym smakiem, a długa kolejka po dokładkę będzie gwarantowana. Poza jajkami w każdej postaci, fikuśnymi sałatkami i talerzami z domowymi wędlinami warto przygotować także śledzie pod pierzynką. Nie będzie to jednak miało nic wspólnego z rybą przygotowywaną dotychczas. Lista składników zostanie ta sama, ale to, w jaki sposób rybę podamy, jest niemalże arcydziełem!

Nasz główny bohater, czyli śledź zostanie zawinięty niczym sushi. Mięso otulą z kolei kolorowe i równie smaczne produkty takie jak plastry buraka, ziemniak, sos majonezowy no i obowiązkowe jajka. Cały trud polega na tym, że rybę trzeba ułożyć starannie warstwami, po czym ciasto i dokładnie zwinąć. Przydatny będzie tu właśnie zestaw do sushi, ale sprawdzi się także zwykła folia. 

Przepis na roladki ze śledzia, czyli ryba pod pierzynką inaczej

Składniki: 

  • 2 solone filety ze śledzia
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • cebula,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  2. Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę lub także zetrzyj na tarce. 
  3. Buraka pokrój na bardzo cienkie plasterki. Tu niezawodna będzie mandolina lub bardzo ostry nóż. Wskazowka - plastry powinny być niemal na 1 mm, dzięki czemu będą plastyczne i pięknie otulą resztę składników. 
  4. Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj, a śledzie pokrój także bardzo drobno.
  5. Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane możemy przejść do rolowania.
  6. Na blacie rozłóż spory kawałek folii kuchennej. Ułóż na niej buraki na "dachówkę" - powinny na siebie ładnie nachodzić. 
  7. Kolejna warstwa to starte ziemniaki - ułóż je tak, by przykryły 2/3 warstwy buraków. Wszystko delikatnie posól i popieprz. Produkty posmaruj warstwą majonezu.
  8. Teraz rozłóż warstwę jajka, posyp solą i pieprzem i ponownie posmaruj wszystko majonezem.
  9. Na wszystkich składnikach ułóż cebulkę i na koniec rybę.
  10. Rolkę powoli, starannie i delikatnie zacznij zwijać. Gdy już powstanie ładny rulon, zabezpiecz boki folii i roluj nasz specjał po blacie kuchennym.
  11. Śledzie z dodatkami włóż do lodówki. Po 30 minutach można je serwować - wystarczy usunąć folię i pokroić całość na mniejsze kawałki tak jak sushi.
  12. Mini przekąski ułóż estetycznie na talerzu i gotowe, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.