Święta wielkanocne lada dzień. Niektórzy kończą już przygotowania do wielkiej uczty, inni z kolei dopiero je zaczynają. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, teraz jest doskonały moment na przyrządzenie domowego majonezu, który wzbogaci i podkreśli smak świątecznych potraw. Jak go przygotować? Okazuje się, że bardzo prosto!
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznych dań z dodatkiem majonezu. Aby cieszyć się jego smakiem, nie musisz jednak kupować go w sklepie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka prostych składników i zerkniesz na poniższe wskazówki. Przyda ci się w tym celu blender - dzięki niemu cały proces przygotowań potrwa zaledwie kilka minut. Powstały majonez śmiało wykorzystaj we wszelkiego rodzaju sałatkach, pastach, daniach mięsnych i farszach, np. do jajek.
Składniki:
Jajko i musztardę wyjmij wcześniej z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne, gdyż ułatwi emulsję tłuszczu z pozostałymi składnikami. W kielichu lub misce blendera umieść rozbite jajko, musztardę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a także odrobinę soli i pieprzu. Dodatkowo możesz wzbogacić smak majonezu poprzez dodanie ulubionych ziół, ostrych przypraw czy czosnku.
Uruchom blender na najniższych możliwych obrotach. Stopniowo dolewaj olej lub oliwę. Pamiętaj, by robić to bardzo powoli - szybkie wlanie tłuszczu może doprowadzić do zwarzenia się majonezu. Kontynuuj tę czynność, aż masa w blenderze zacznie robić się gęsta i jednolita. Kiedy osiągnie preferowaną przez ciebie konsystencję, spróbuj ją i w razie potrzeby dopraw solą bądź pieprzem. Gotowy majonez domowej roboty przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Smacznego!