Jak zrobić domowy majonez? Potrzebujesz pięciu minut i zaledwie kilku prostych składników

Potrawy wielkanocne smakują o wiele lepiej z dodatkiem gęstego, kremowego majonezu. Zamiast sięgać po ten z półki sklepowej, koniecznie spróbuj wykonać go samodzielnie. Efekt finalny zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich bliskich.

Święta wielkanocne lada dzień. Niektórzy kończą już przygotowania do wielkiej uczty, inni z kolei dopiero je zaczynają. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, teraz jest doskonały moment na przyrządzenie domowego majonezu, który wzbogaci i podkreśli smak świątecznych potraw. Jak go przygotować? Okazuje się, że bardzo prosto!

Zobacz wideo 4 sposoby na domowy majonez

Jak zrobić domowy majonez? Wielkanocne potrawy smakują z nim wybornie

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznych dań z dodatkiem majonezu. Aby cieszyć się jego smakiem, nie musisz jednak kupować go w sklepie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka prostych składników i zerkniesz na poniższe wskazówki. Przyda ci się w tym celu blender - dzięki niemu cały proces przygotowań potrwa zaledwie kilka minut. Powstały majonez śmiało wykorzystaj we wszelkiego rodzaju sałatkach, pastach, daniach mięsnych i farszach, np. do jajek.

Składniki:

  • 1 jajko rozm. L,
  • 250 ml oleju roślinnego lub oliwy,
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy (najlepiej pikantnej),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: ząbek czosnku, świeże zioła.

Majonez na święta domowej roboty. Sposób wykonania

Jajko i musztardę wyjmij wcześniej z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne, gdyż ułatwi emulsję tłuszczu z pozostałymi składnikami. W kielichu lub misce blendera umieść rozbite jajko, musztardę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a także odrobinę soli i pieprzu. Dodatkowo możesz wzbogacić smak majonezu poprzez dodanie ulubionych ziół, ostrych przypraw czy czosnku.

Uruchom blender na najniższych możliwych obrotach. Stopniowo dolewaj olej lub oliwę. Pamiętaj, by robić to bardzo powoli - szybkie wlanie tłuszczu może doprowadzić do zwarzenia się majonezu. Kontynuuj tę czynność, aż masa w blenderze zacznie robić się gęsta i jednolita. Kiedy osiągnie preferowaną przez ciebie konsystencję, spróbuj ją i w razie potrzeby dopraw solą bądź pieprzem. Gotowy majonez domowej roboty przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.