Co rok na Wielkanoc serwuję białą kiełbasę pod kremową pierzynką. Jest arcy prosta i obłędnie smaczna

Biała kiełbasa może być podana po królewsku. Wystarczy, że zapieczesz ją pod kremową kołderką, a nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale i równie wybitnie smakować. Podana na Wielkanoc zniknie z talerzy w okamgnieniu i będzie głównym tematem rozmów przy stole.

Już za kilka dni Wielkanoc, to zatem ostatni dzwonek na przygotowanie i znalezienie przepisów idealnych. Jeśli nadal nie wiesz, czym zaskoczyć gości, postaw na zapiekaną białą kiełbasę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystko przez kremowy sos, który jest banalnie prosty, ale zapewniamy, że zrobi ogromne wrażenie. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Biała kiełbasa zapiekana pod pierzynką. To wielkanocny majstersztyk

Zamiast kombinować z wymyślnymi przepisami i fikuśnymi rarytasami, postaw w te święta na klasykę. Warto ją jednak nieco podrasować, dzięki czemu obłędnie się zaprezentuje na stole, ale i równie dobrze zasmakuje całej rodzinie. Elementem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, jest oczywiście biała kiełbasa. Kultowe danie podane pod kremową pierzynką mówi samo za siebie, a już na pierwszy rzut oka ślinianki zaczynają mocniej pracować. 

Jeśli chcesz, by wielkanocna biała kiełbasa smakowała jak marzenie, postaw na kultowe składniki. Mowa tu oczywiście o chrzanie i niezawodnej musztardzie - najlepiej wybrać dwa rodzaje dla podkreślenia smaku. Odrobina słodzidła np. miodu, również wpłynie na jej smak, podobnie jak szczypt chilli czy płatków ostrej papryki. Taki sos mieszamy, wlewamy do naczynia z kiełbasą i zapiekamy - ochów i achów nie będzie końca. 

Przepis na białą kiełbasę w kremowym sosie chrzanowo-musztardowym 

Składniki: 

  • 5 sztuk surowej białej kiełbasy,
  • 2 cebulki szalotki,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon lub miodowej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • łyżeczka chrzanu,
  • pieprz grubo mielony,
  • sól,
  • szczypta płatków chilli, 
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek zagotuj wodę z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy zacznie się gotować, ściągnij naczynie z palnika i włóż do niego białą kiełbasę. Powinna się parzyć pod przykryciem przez około siedem minut. 
  2. W tym czasie drobno posiekaj cebulkę i włóż ją do naczynia żaroodpornego - na jego dnie powinna być odrobina masła klarowanego. 
  3. Gotową kiełbasę odcedź i estetycznie ponacinaj. To zapewni piękne przypieczenie i bardzo smaczny, chrupiący efekt. Kiełbasę ułóż na cebuli. 
  4. Teraz pora na sos. W miseczce połącz śmietankę, chrzan, dwa rodzaje musztardy sól, pieprz, miód i na koniec wsyp płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do naczynia żaroodpornego z białą kiełbasą. 
  5. Całość piecz przez około 50 minut w 180 stopniach. Taka kiełbasa jest od razu gotowa do podania, smacznego. Wskazówka - na koniec można wszystko posypać jeszcze koperkiem czy drobno posiekanym szczypiorem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.