Już za kilka dni Wielkanoc, to zatem ostatni dzwonek na przygotowanie i znalezienie przepisów idealnych. Jeśli nadal nie wiesz, czym zaskoczyć gości, postaw na zapiekaną białą kiełbasę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystko przez kremowy sos, który jest banalnie prosty, ale zapewniamy, że zrobi ogromne wrażenie.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Biała kiełbasa zapiekana pod pierzynką. To wielkanocny majstersztyk
Zamiast kombinować z wymyślnymi przepisami i fikuśnymi rarytasami, postaw w te święta na klasykę. Warto ją jednak nieco podrasować, dzięki czemu obłędnie się zaprezentuje na stole, ale i równie dobrze zasmakuje całej rodzinie. Elementem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, jest oczywiście biała kiełbasa. Kultowe danie podane pod kremową pierzynką mówi samo za siebie, a już na pierwszy rzut oka ślinianki zaczynają mocniej pracować.
Jeśli chcesz, by wielkanocna biała kiełbasa smakowała jak marzenie, postaw na kultowe składniki. Mowa tu oczywiście o chrzanie i niezawodnej musztardzie - najlepiej wybrać dwa rodzaje dla podkreślenia smaku. Odrobina słodzidła np. miodu, również wpłynie na jej smak, podobnie jak szczypt chilli czy płatków ostrej papryki. Taki sos mieszamy, wlewamy do naczynia z kiełbasą i zapiekamy - ochów i achów nie będzie końca.
Przepis na białą kiełbasę w kremowym sosie chrzanowo-musztardowym
Składniki:
- 5 sztuk surowej białej kiełbasy,
- 2 cebulki szalotki,
- łyżka masła klarowanego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 4 łyżeczki musztardy Dijon lub miodowej,
- 2 łyżeczki miodu,
- łyżeczka chrzanu,
- pieprz grubo mielony,
- sól,
- szczypta płatków chilli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Na początek zagotuj wodę z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy zacznie się gotować, ściągnij naczynie z palnika i włóż do niego białą kiełbasę. Powinna się parzyć pod przykryciem przez około siedem minut.
- W tym czasie drobno posiekaj cebulkę i włóż ją do naczynia żaroodpornego - na jego dnie powinna być odrobina masła klarowanego.
- Gotową kiełbasę odcedź i estetycznie ponacinaj. To zapewni piękne przypieczenie i bardzo smaczny, chrupiący efekt. Kiełbasę ułóż na cebuli.
- Teraz pora na sos. W miseczce połącz śmietankę, chrzan, dwa rodzaje musztardy sól, pieprz, miód i na koniec wsyp płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do naczynia żaroodpornego z białą kiełbasą.
- Całość piecz przez około 50 minut w 180 stopniach. Taka kiełbasa jest od razu gotowa do podania, smacznego. Wskazówka - na koniec można wszystko posypać jeszcze koperkiem czy drobno posiekanym szczypiorem.