Brakuje pomysłu na świąteczne wypieki? Pokrój owoce i zawiń w ciasto. To topowa i najprostsza słodycz

Zastanawiasz się jakie słodycze podać na wielkanocnym stole? Zamiast szykować baby, mazurki i piętrowe ciasta postaw na prostotę. Wystarczą trzy składniki, by stworzyć efektowną słodycz, która może konkurować z najlepszymi wypiekami. Kluczem są owoce i gotowiec ze sklepu.

Najprostsze rozwiązania często są tymi najlepszymi. Właśnie dlatego, zamiast piec przez kilka godzin ciasta, serniki i babcine placki, lepiej postawić na prosty deser z owocem i gotowcem prosto ze sklepu. Efekt nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale i równie obłędnie smakuje. 

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Wielkanocne ciasta pójdą w zapomnienie. Zrób te owoce, a każdy poprosi o dokładkę 

Przygotowania związane ze Świętami Wielkanocnymi to często mozolna, długa praca. Dużo czasu pochłaniają wędliny, sałatki, mazurki, żurki i inne tradycyjne specjały. Warto więc nieco uprościć sobie sprawę z deserami i przygotować jabłka zawijane w cieście. Ta banalna metoda nie tylko pięknie wygląda na paterze wśród innych smakowitości, ale także obłędnie smakuje.

Sekretem tego deseru jest kilka szczegółów, jednak to prostota i szybkie przygotowanie wynosi go na piedestał. Niezbędne będą kwaśne, soczyste jabłka np. szara reneta czy antonówka oraz ciasto francuskie. Warto postawić też na kilka dodatków, które podrasują nasz wypiek. Mowa tu o solidnej porcji cynamonu i brązowym cukrze. Taki deser odpowiednio przygotowujemy, zapiekamy i ekspresowo serwujemy - na dodatek z efektem wow!

Jabłka w cieście - najprostszy deser, który zasłynie w tę Wielkanoc 

Składniki: 

  • dwa jabłka - najlepiej kwaśnej odmiany, 
  • rolka ciasta francuskiego,
  • cynamon,
  • dodatkowo: brązowy cukier oraz jajko do posmarowania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia i starannego obrania jabłek. 
  2. Owoce następnie pokrój poziomo - wnętrze ostrożnie wytnij nożykiem. W ten sposób uzyskamy piękne okręgi. 
  3. Jabłka posyp teraz cynamonem i odrobiną brązowego cukru. 
  4. Ciasto francuskie rozwiń na blacie, pokrój w paski. 
  5. Każdy pasek nawiń na jabłko. Wierzch ciasta posmaruj na koniec rozmąconym jajkiem. 
  6. Gotowe jabłka piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. 
  7. Po tym czasie można je dodatkowo udekorować cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.