Obłędne jajka w sosie tatarskim to klasyka wielkanocnego stołu. Zrobisz je ekspresowo i równie szybko znikną z talerzy domowników. ich sekretem idealnego smaku jest staropolska receptura, która stawia jedynie na proste, swojskie składniki - bez zbędnych dodatków i wymyślnych dekoracji. Najprościej mówiąc, jest smacznie jak u babci.
Na Wielkanoc jajka są standardową przystawką śniadaniową i nie tylko. Ten iście świąteczny składnik gości w sałatkach, serwowany jest z rozmaitymi nadzieniami czy dodawany do esencjonalnego żurku. Klasyką nad klasyki jest jednak staropolski przepis na jajka w sosie tatarskim. To proste w przygotowaniu danie można zrobić na tzw. ostatni moment - tu nie ma wielkiej filozofii i wymyślnych składników. Wystarczy wszystko połączyć w odpowiedniej kolejności i proporcjach, by uzyskać doskonały smak, który w wielu polskich domach, znany jest od pokoleń.
Sos tatarski jest dodatkiem uniwersalnym, pasuje do jajek, wędlin, pasztetów czy ryb. Najlepiej komponuje się jednak w towarzystwie jajek, szczególnie w okresie świąt wielkanocnych. Potrzebować będziemy marynowane pieczarki, ogórki kiszone, koperek oraz przyprawy. Najważniejsze są jednak sosy, które połączone dają efekt wow! Szczegóły przepisu zdradzamy poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania: