Robię najlepszy żurek na Wielkanoc w rodzinie. Nie zapominam o ważnym składniku - to rada babci Heli

Żurek na Wielkanoc to już niemal świętość, a jak wiadomo, świętości należy szanować. Przepis na żurek opanowałam do perfekcji i robię go najlepiej w całej rodzinie. Dodaję mnóstwo pysznych składników, ale jeden robi prawdziwą robotę. Tego nauczyła mnie babcia.

Żurek to kwintesencja polskiej kuchni i doskonale odzwierciedla nasz kulinarny gust - ma być smacznie, treściwie, trochę kwaśno i z mnóstwem mięsa. Dziś mamy dla was przepis na właśnie taki żurek, ale wzbogaciliśmy go o trochę chrzanu, robię tak od lat, a rodzina zawsze zjada wszystko do końca. Zapisz ten przepis, a twoja Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza.

Zobacz wideo

Najlepszy przepis na żurek - z chrzanem i mnóstwem pyszności

Składniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy (surowej),
  • 0,5 kg wędzonki (możesz użyć wędzonych żeberek),
  • ok. 400 g wędzonej kiełbasy,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 butelki zakwasu na żurek, możesz użyć także zakwasu domowej roboty,
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu,
  • kilka suszonych grzybków,
  • jajka na twardo do podania.

Żurek, zdjęcie ilustracyjneŻurek, zdjęcie ilustracyjne iStock/Dimidrolius

Żurek z chrzanem - sposób wykonania:

  1. Wędzone żeberka pokrój na części i włóż do garnka. Zalej je zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz suszone grzybki i gotuj przez ok. 40 minut.
  2. Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, wyjmij je z wywaru. Dodaj białą kiełbasę oraz wędzoną kiełbasę pokrojoną w krążki. Lekko osól wywar, dodaj posiekany czosnek i dalej gotuj przez ok. 20 minut.
  3. Kiedy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmij ją z wywaru, ostrożnie usuń osłonkę i pokrój ją na kawałki. Ponownie włóż do zupy i dodaj butelkę zakwasu. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej.
  4. Do zupy dodaj starty chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Taki żurek najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy trochę nabierze "mocy". Myślę, że twój żurek także jest smaczny, ale zawsze warto trochę pokombinować i sprawdzić nowy przepis lub stary wzbogacić jakimś ciekawym trikiem. Smacznej Wielkanocy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.