Żurek na Wielkanoc to już niemal świętość, a jak wiadomo, świętości należy szanować. Przepis na żurek opanowałam do perfekcji i robię go najlepiej w całej rodzinie. Dodaję mnóstwo pysznych składników, ale jeden robi prawdziwą robotę. Tego nauczyła mnie babcia.
3
Jak zrobić żurek? Fot. ??????? ??????, CC0, via Wikimedia Commons
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Żurek to kwintesencja polskiej kuchni i doskonale odzwierciedla nasz kulinarny gust - ma być smacznie, treściwie, trochę kwaśno i z mnóstwem mięsa. Dziś mamy dla was przepis na właśnie taki żurek, ale wzbogaciliśmy go o trochę chrzanu, robię tak od lat, a rodzina zawsze zjada wszystko do końca. Zapisz ten przepis, a twoja Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza.
REKLAMA
Zobacz wideo
Najlepszy przepis na żurek - z chrzanem i mnóstwem pyszności
Składniki:
0,5 kg białej kiełbasy (surowej),
0,5 kg wędzonki (możesz użyć wędzonych żeberek),
ok. 400 g wędzonej kiełbasy,
pęczek włoszczyzny,
2 butelki zakwasu na żurek, możesz użyć także zakwasu domowej roboty,
sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
3-4 ząbki czosnku,
2-3 łyżki tartego chrzanu,
kilka suszonych grzybków,
jajka na twardo do podania.
Żurek z chrzanem - sposób wykonania:
Wędzone żeberka pokrój na części i włóż do garnka. Zalej je zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz suszone grzybki i gotuj przez ok. 40 minut.
Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, wyjmij je z wywaru. Dodaj białą kiełbasę oraz wędzoną kiełbasę pokrojoną w krążki. Lekko osól wywar, dodaj posiekany czosnek i dalej gotuj przez ok. 20 minut.
Kiedy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmij ją z wywaru, ostrożnie usuń osłonkę i pokrój ją na kawałki. Ponownie włóż do zupy i dodaj butelkę zakwasu. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej.
Do zupy dodaj starty chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Taki żurek najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy trochę nabierze "mocy". Myślę, że twój żurek także jest smaczny, ale zawsze warto trochę pokombinować i sprawdzić nowy przepis lub stary wzbogacić jakimś ciekawym trikiem. Smacznej Wielkanocy!