W Grecji wcinają na potęgę w Wielkim Poście. Odkąd dostałam przepis robię go co roku

Czym jest taramosalata? Jak ją wykonać? O tej greckiej przekąsce robi się coraz głośniej. Nie jest trudna do wykonania, a jej smak zachwyca oryginalnością. W tę Wielkanoc poczuj grecką atmosferę i zrób taramosalatę według naszego przepisu.

Taramosalata to jedno z tych dań, które przywołują na myśl słoneczne wybrzeża Grecji i śródziemnomorskie smaki. To kremowy, delikatny i pełen smaku dip, który od wieków jest ulubionym dodatkiem do greckich posiłków. Z czego się składa, jaka jest jego historia i jak dokładnie go przyrządzić?

Zobacz wideo Ateny bez kolejki na Akropol. Pomysł na weekend

Co to jest taramosalata? Jaka jest jej historia?

Historia taramosalaty sięga czasów starożytnej Grecji, kiedy to ryby, a szczególnie ikra, były nie tylko popularnym źródłem pożywienia, a także ważnym składnikiem kultury kulinarnej. Taramosalata wywodzi się z greckiego słowa "taramas", oznaczającego rybią ikrę właśnie. Pierwotnie, mieszano ją z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Może okazać się świetną przystawką na Wielkanoc, ale nie tylko - z powodzeniem sprawdzi się podczas letnich obiadów lub spotkań z przyjaciółmi.

Kawior z jesiotra jest cenionym przysmakiemKawior z jesiotra jest cenionym przysmakiem Shutterstock

Jak przygotować taramosalatę w domu? Poznaj przepis

Potocznie nazywana jest taramą. Przygotowanie tego rybnego dipu zajmie Ci dosłownie 10 minut, a efekt może okazać się naprawdę zachwycający. Zaskocz swoją rodzinę i bliskich przy Wielkanocnym stole. Bardzo niewiele potrzeba, aby poczuć słoneczny, morski, grecki klimat. Oto potrzebne składniki:

  • 8 kromek białego pieczywa tostowego,
  • 250 g ikry z dorsza lub karpia,
  • 1 cebula,
  • sok z jednej cytryny,
  • 250 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  1. Z chleba odkrój skórki, a środek namocz w wodzie i po chwili odciśnij.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Wyciśnij sok z cytryny.
  4. Zmiksuj ikrę z chlebem i posiekaną cebulą na puszystą masę.
  5. Dodawaj po trochu, małym strumieniem olej i sok z cytryny, cały czas miksując. Taramasalata jest gotowa, gdy wszystkie składniki się połącza i powstanie jednolita pasta.
  6. Przed podaniem taramasalatę warto delikatnie schłodzić.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.