Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"

Biała kiełbasa to nieodłączny element Wielkanocy. Podaje się ją nie tylko do żurku, lecz także przygotowuje jako osobną potrawę. By danie z białą kiełbasą smakowało jak najlepiej, trzeba wiedzieć, którą wybrać - surową czy parzoną? Te wątpliwości rozwiewa Katarzyna Bosacka i podpowiada, na co przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę.

Biała kiełbasa to jeden z kulinarnych fundamentów Wielkanocy. Jest między innymi podstawą dobrego żurku. Nie wszyscy są jednak pewni, którą białą kiełbasę kupić. Na sklepowych półkach znajdziemy bowiem i surową, i parzoną. Jedna z nich jest dużo lepszym wyborem. Która? Wyjaśniła to Katarzyna Bosacka.

Zobacz wideo

Którą białą kiełbasę wybrać - surową czy parzoną? Werdykt Bosackiej jest jasny

Dziennikarka słynie z tego, że pomaga swoim fanom w wyborze produktów spożywczych. Działa aktywnie w mediach społecznościowych, gdzie wyjaśnia między innymi, na co zwracać uwagę, gdy idziemy na zakupy, jak czytać składy i jak analizować ceny. Przy okazji Wielkanocy przypomniała swoje porady dotyczące wyboru białej kiełbasy.

Najpierw wskazała różnice między kiełbasą parzoną a surową. "Oczywiście ta parzona jest już przetworzona. Ma dłuższą datę przydatności do spożycia i zwykle ma sporo konserwantów" - tłumaczy Bosacka. 

Natomiast surowa to kiełbasa, którą trzeba zjeść bardzo szybko, ale coś za coś. Nie ma w sobie zwykle konserwantów.
 

Którą zatem lepiej kupić? Dziennikarka nie ma wątpliwości, że surową. Przede wszystkim dlatego, że ma krótszy i mniej skomplikowany skład niż parzona biała kiełbasa. "Ta niestety ma aż 20 różnych składników, w tym błonniki pszenne, białko sojowe, fosforany, różne polepszacze smaku i sporo wody" - wymienia, pokazując parzony produkt. Dalej tłumaczy, że dobra, biała kiełbasa powinna zawierać jedynie mięso wieprzowe, wodę, majeranek, czosnek i sól.

Jaka biała kiełbasa do żurku? Wybór może być tylko jeden

Surowa biała kiełbasa jest lepsza do żurku z jeszcze jednego powodu. Podczas gotowania w wywarze na żurek odda mu maksimum swojego smaku. Kiełbasa parzona jest już po częściowej obróbce termicznej, dlatego esencja jej smaku jest już nieco "wypłukana". Nie znaczy to jednak, że żurek na parzonej kiełbasie nie będzie smaczny - będzie, ale zdecydowanie będzie brakować mu "tego czegoś".

Biała kiełbasa to jednak tylko jeden ze składników, które są potrzebne, by przygotować esencjonalny żurek. Trzeba zaopatrzyć się też w mięso, najczęściej żeberka surowe lub wędzone, poza tym przyprawy takie jak majeranek, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. To wszystko jednak do niczego nam się nie przyda, jeśli nie będziemy mieć odpowiedniego zakwasu - pamiętajcie, że do żurku potrzebny jest żytni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.