Jajka faszerowane na Wielkanoc. Postaw na proste i sprawdzone przepisy

Jajka faszerowane na Wielkanoc to przystawka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jajko to przecież jeden z głównych symboli Wielkanocy. Słowo "jajko" podczas przedświątecznych przygotowań kulinarnych odmieniane jest przez wszystkie przypadki, o czym doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują śniadanie wielkanocne dla rodziny i najbliższych.

Jajka faszerowane na święta wielkanocne - jak podać?

Jajka faszerowane na święta wielkanocne to jedno z głównych świątecznych dań, dlatego warto zadbać o to, aby efektownie prezentowały się na naszym stole. Aby wzmocnić efekt wizualny potrawy, można podać ją na dekoracyjnym półmisku (z bielą jajek dobrze będą kontrastować naczynia w odcieniach szarości, zieleni i granatu). Warto zadbać również o to, aby farsz nałożony był na jajka starannie i precyzyjnie. Farsz w formie musu można nałożyć np. za pomocą rękawa cukierniczego, a ten o bardziej "zbitej" konsystencji - za pomocą niedużej metalowej łyżki do lodów.  

Zobacz wideo

Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc. Zielono mi

Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc są proste, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nasza pierwsza propozycja jajek faszerowanych na Wielkanoc to jajka nadziewane szpinakiem. Przygotuj:

  • 4 ugotowane jajka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz czosnek granulowany 

Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż do czasu, aż straci swoją objętość. Obrane jajka przekrój wzdłuż. Wyjmij z nich żółtka i przełóż do miseczki. Dodaj przestudzony szpinak, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość bardzo dokładnie zblenduj, a następnie powstałym farszem nadziewaj połówki jajek.    

Jajka faszerowane wielkanocne - przepisy na ostrzejszą wersję przekąski 

W jaki inny sposób zrobić jajka faszerowane? Wielkanocne przepisy na jajka faszerowane można dopasować do osób, które preferują nieco bardziej wyraziste smaki. Jak przyrządzić jajka faszerowane na Wielkanoc w ostrzejszym wydaniu? Oto przepis:

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
  • przyprawy: sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji 

Obrane jajka przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj majonez, musztardę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj, a następnie wypełnij farszem połówki jajek. Posyp szczypiorkiem do dekoracji.

Jajka faszerowane - przepisy wielkanocne w bardziej klasycznej wersji

Przepisy na jajka faszerowane mogą występować w bardziej klasycznej wersji. Oto nasza ostatnia propozycja:

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki posiekanej rzeżuchy
  • przyprawy: sól, pieprz

Obrane jajka przekrój na połówki, a następnie wyjmij z nich żółtka i przełóż do miseczki. Rozgnieć żółtka np. za pomocą widelca. Dodaj pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Farsz przełóż do jajek. Jajka faszerowane na Wielkanoc możesz ozdobić gałązkami rzeżuchy. 

Zobacz też: Wszyscy zachwycają się jajkami faszerowanymi pieczarkami, ja robię je na odwrót. Nikt nie może się oprzeć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.